2,2 milliárd forintot fizettek egy Frida Kahlo-festményért

Fotó: AFP / KENA BETANCUR

-

Nyolcmillió dollárért (2,2 milliárd forintért), a mexikói művész eddigi eladásait tekintve rekordáron kelt el egy Frida Kahlo-festmény a Christie's impresszionista és modern művészeti árverésén csütörtökön New Yorkban.


Kahlo Dos desnudos en el bosque (La tierra misma) című festménye két aktot ábrázol álomszerű környezetben. A festményt előzetesen 8-12 millió dollárra (2,2-3,3 milliárd forintra) tartották. A képet tavaly egy kiállításon is láthatta a közönség a New York-i botanikus kertben. Kahlo korábbi árverési rekordja 5,6 millió dollár (1,5 milliárd forint) volt.

Az 1939-ben készült festményt a mexikói művésznő egy barátjának, Dolores del Rio filmcsillagnak ajándékozta. Az alkotás legutóbb 1989-ben tűnt fel aukción.


Frida Kahlo festménye 8 millió dollárt ért


A Christie's csütörtöki eladási napján 51 műalkotásra lehetett licitálni, hét kivételével mindet meg is vásárolták. Az árverés fénypontjai között szerepelt Claude Monet és Pablo Picasso egy-egy munkája is.

Monet egy vízililiomos festményéért 27 millió dollárt (7,5 milliárd forintot) fizetett ki egy gyűjtő. A Tó vízililiommal (Le bassin aux nymphaes) című kép az impresszionista művész 1918 és 1919 között készült hasonló témájú festményeinek sorozatába tartozik. Árát előzetesen 25-35 millió dollárra (7-9,7 milliárd forintra) becsülték. A festmény az elmúlt húsz évben egy magángyűjtemény része volt. Monet árverési rekordja 80,4 millió dollár (22,4 milliárd forint), amit 2008-ban szintén egy vízililiomos képért fizetett ki egy vásárló.

Picasso Seated Man című, 1969-ben született festménye nyolcmillió dollárért (2,2 milliárd forintért) kelt el. A művész muskétás sorozatának erős színekkel komponált darabja egy karddal az oldalán ülő férfi portréját ábrázolja. A képet 1970-ben egy avignoni kiállításon mutatták be.

Az aukció 141,4 millió dolláros (39,4 milliárd forintos) összbevétellel zárult. Bár a Christie's az árverés előtt 134-197 millió dollár (37,2-54,8 milliárd forint) bevételt várt, az árverési ház közölte, hogy elégedett az eredménnyel. Mint írták: az árverés tételeit a piac igényi alapján válogatták össze, a műalkotásokra a világ minden tájáról licitáltak az érdeklődők, és különösen az ázsiai vásárlók élénkítették meg a forgalmat.