195 milliónál tart a műszaki határzár miatti kártalanítás

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Több mint 2700 tulajdonos kártalanításáról hoztak már döntést a megyei kormányhivatalok, és erre a célra az országos Rendőr-főkapitányság 195 és félmillió forintot helyeztek bírósági letétbe – áll a Belügyminisztériumnak egy képviselői kérdésre adott válaszában.


A déli határon a műszaki határzár, azaz a menekültek miatt felhúzott kerítés építésekor egyes ingatlanokra közérdekű használati jogot jegyeztek be. Ezekért a kártalanítás összegét a rendőrségnek kell letétbe helyeznie, vagy az ingatlan tulajdonosának átutalnia.

Az illetékes megyei kormányhivatalok idáig 2735 tulajdonos esetében hoztak döntést, aminek eredményeként az ORFK 195 501 648 Ft kártalanítási összeget helyezett bírósági letétbe. Arról, hogy a letétbe helyezett összegek kiutalására hány esetben került sor, az érintett törvényszékek tudnak adatot szolgáltatni – tájékoztatott a Belügyminisztérium.

Az ORFK összesen 1911 db földrészletet érintően, 1806 hektár és 5902 m2 területre vonatkozólag kezdeményezte a közérdekű használati jog bejegyzését.

A kerítés építése során kivágott fát a közeli települések számára, rendkívüli szociális tűzifapályázat keretében osztják szét – áll a válaszban, amelyből nem derül ki, hogy összesen hány földtulajdonos vár még a kártalanítási döntésre.