191 millió amerikai választó adata került ki az internetre

-

Egy, valószínűleg véletlenül rosszul konfigurált adatbázis tehet az egészről.


Ha valaki az Egyesült Államokban 2000 óta akár egyszer is elment szavazni, akkor esélyes, hogy személyes adatai váltak hozzáférhetővé bárki számára. A rosszul konfigurált adatbázist Chris Vickery kutató vette észre, a választók nyilvántartásba vételi adatai kerültek ki, így egyebek mellett címük, párthovatartozásuk és személyi igazolványuk száma – írta az Engadget.


Az nem derült ki egyelőre, hogy ki kezelte eredetileg az adatokat, de Vickery és a Databreaches.net nevű honlap a szolgáltatóktól kezdve a törvényhozáson keresztül a bűnüldözési szervekig mindenkit értesített, és remélik, hogy megállítják a további szivárogtatást, még akkor is, ha nem biztos, hogy tesznek lépéseket az ügyben.

Komolyan lehet ugyanis attól tartani, hogy rossz kezekbe kerül az adatbázis, és ennek súlyos következményei lehetnek. Nem csak marketingesek és politikai kampányok szervezői juthatnak hozzá, hanem bűnözők is, akik más információkkal összekapcsolva csalásokhoz és lopásokhoz is felhasználhatják. Különösen komoly probléma az olyanok körében, akik az átlagosnál még inkább szeretnék titokban tartani adataikat, mint a rendőrség tagjai, vagy olyan áldozatok, akiket keresnek valami miatt bűnözők.