19 ezernél több bevándorlót küldhetnek vissza Magyarországra

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Ez úgy derült ki, hogy az Együtt politikusa, Szelényi Zsuzsanna megkérdezte Pintér Sándor belügyminisztert, hány ember visszafogadására kell számítani a dublini rendelet alapján


19 284 érdemi megkeresés érkezett Magyarországra július közepéig az úgynevezett dublini eljárásban átadni tervezett bevándorlók ügyében – derül ki a belügyminiszter írásbeli válaszából, amelyet az Együtt politikusának, Szelényi Zsuzsannának kérdésére adott.

A tárcavezető kifejtette, hogy idén január 1. és július 17. között a legtöbb megkeresés Németországból (7605), Ausztriából (5491), Franciaországból (2679), Svédországból (1036) és Csehországból (572) érkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz. A dublini eljárásban átadott, illetve visszavett emberek száma azonos lehet a megkeresések számával, azaz több mint 19 ezerrel – jelezte.

Június végéig egyébként 66 788-an nyújtottak be Magyarországon menedékjog iránti kérelmet ebben az évben. Az eljárások közül 43 730-at megszüntettek, ebből 42 689-et azért, mert a kérelmező a döntést meg nem várva ismeretlen helyre távozott. A belügyminiszter közlése szerint az adatokból az következik, hogy a továbbállt kérelmezők Magyarország elhagyását követően más uniós tagállamban nyújtottak be menedékjog iránti kérelmet, így fennáll Magyarország felelőssége a dublini rendelet értelmében.

Pintér Sándor azt is jelezte, hogy július 16-ig az Európai Unió tagállamaiból 780 bevándorlót utaztattak Magyarországra, közülük 766-ot azért, mert korábban itt indult a menekültügyi eljárásuk. A 766 ember közül 685 nem várta meg, hogy ügyében érdemi döntés szülessen, ők röviddel a menedékjogi kérelem benyújtása után elhagyták Magyarországot.