19 ezer tisztasági csomaggal segít Görögországnak a német kormány

Fotó: AFP / ANGELOS TZORTZINIS

-

A Német Vöröskereszt (DRK) akciót indít a Görögország legnépesebb régiójában, Attikában és Leszbosz szigetén veszteglő menekültek megsegítésére.


A Die Welt című német lap keddi beszámolója szerint a DRK a német külügyminisztérium pénzügyi támogatásával és a Görög Vöröskereszttel együttműködve az év végéig 19 ezer tisztasági csomagot oszt szét a menekültek között. A csomagokban egyebek között fogkefe és fogkrém, két szappan és egy kilogramm mosószer lesz. A segélyakciót azért indítják, mert a Görögországba érkező menekültek szinte mindenben hiányt szenvednek, az ellátórendszer pedig túlterhelt - mondta a Die Weltnek Rudolf Seiters, a DRK elnöke, rámutatva, hogy a leszboszi befogadóállomás 700 ember elhelyezésére alkalmas, és csak júliusban 9 ezren szálltak partra a szigeten.


Menekültek Görögországban: tisztasági csomagjuk már biztosan lesz


A gyakran legyengült állapotban érkező menekülteknek nem jut megfelelő orvosi ellátás, nincs elég élelmiszer és ivóvíz, és sokan a szabad ég alatt, a puszta földön kénytelenek meghúzni magukat. „Ebben a helyzetben rendkívül fontos a higiéniai körülmények javítása, hogy ne törjenek ki járványok" - mondta a segélyszervezet vezetője.

A csomagok tartalmát helyben - Leszboszon és az Athént is magában foglaló Attika régióban - szerzik be a következő két héten. A csomag egy embernek két hónapra elég tisztálkodószert tartalmaz, lesz benne sampon, szappantartó, törölköző, borotva és egészségügyi betét, a csecsemőknek összeállított csomagokban pedig eldobható pelenka, bőrápoló krém és kisbabáknak való, lekerekített végű körömvágó olló is.

Az Égei-tenger keleti medencéjében lévő szigetekre naponta több százan érkeznek a polgárháború sújtotta Szíria vagy Afganisztán területéről. A görög rendőrség - közlése szerint - illegális határátlépésért 2015 januárja és júliusa között 156 726 embert tartóztatott fel Görögországban. Ez a szám 32 070 volt 2014 azonos időszakában.