1880 óta nem volt olyan meleg márciusban, mint idén

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Az idei március 0,32 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a tavalyi hasonló hónap, amely pedig szintén hőmérsékleti rekordot döntött a márciusok sorában.


Az elmúlt hónap volt a legmelegebb március a világban a feljegyzések 1880-as kezdete óta, és immár a 11. egymást követő hónapban dőlt meg a hőmérsékleti rekord - közölte az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A Föld átlaghőmérséklete a szárazföldön és a tengereken márciusban 12,7 Celsius-fok volt, ami 1,22 fokkal haladja meg a 20. század átlagát. Az idei március 0,32 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a tavalyi hasonló hónap, amely pedig szintén hőmérsékleti rekordot döntött a márciusok sorában.

A NOAA adatai szerint az elmúlt hónap különösen meleg volt Brazíliában, Délkelet-Ázsia nagy részén, Afrika középső és keleti részein, Kanada egyes vidékein, Ausztrália északi és keleti térségeiben.

Önmagában az is történelmi csúcs, hogy 11 egymást követő hónapban dőlt meg a hőmérsékleti rekord. Hasonló sorozatra 1944-ben akadt példa, de akkor a rekordok sora 10 hónap után megszakadt.

A mostani rekordot klímakutatók az El Nino csendes-óceáni légköri jelenség hatásának tulajdonítják.