1800 menekült töltötte Bécsben az éjszakát

Fotó: MTI/EPA/APA / Herbert P. Oczeret

-

Míg csütörtökön 3000, addig pénteken 1800 menedékkérő töltötte az osztrák fővárosban az éjszakát és várta ki a reggelt, hogy minél előbb továbbutazhasson a német–osztrák határ felé.


Pénteken a Westbahnhof és a Hauptbahnhof pályaudvarokon 750-en éjszakáztak, 300-an a Stadthalle csarnokában, a többi embert egyéb szükségszállásokon, üres irodákban szállásolták el. Bécsben pénteken hatvanan adtak be menekültkérelmet. A Westbahnhofról szombaton kora délutánig két különjárat indult Salzburg irányába, további kiegészítő vonatot nem terveznek. A menetrend szerinti járatok azonban közlekednek, a menedékkérők ezekkel utazhatnak el Németországba. A bécsi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint nagyjából 20 és 40 rendőr teljesít szolgálatot a Westbahnhofon, és húszan a Haupfbahnhofon.

Felső-Ausztriában péntek éjszaka csaknem háromezer menekültet látott el a Caritas és a vöröskereszt, ez a szám az elmúlt napokhoz képest kiugróan magas volt. Összesen 344 alkalommal kellett orvosi segítséget is nyújtani. A legtöbb menekültet buszokkal a közeli Welsbe vitték, a település pályaudvarán 1700 embert láttak el élelmiszerrel és tisztálkodószerekkel. A linzi posta egyik épületében és az osztrák vasúttársaság egyik üresen álló ingatlanában csaknem nyolcszáz menekült éjszakázott.Hatalmas menekülthullámmal számolnak a határ mentén

A salzburgi Schwarzenberg kaszárnyában 230 menedékkérőt helyeztek el a hatóságok, és jelenleg azon fáradoznak, hogy az ott felállított sátrakat konténerekre cseréljék. A dél-burgenlandi Moschendorfra pénteken száz, szombaton további hetven menekült érkezett Magyarországról. A pénteken érkezőket este Grazba szállították két különbusszal. A vöröskereszt szóvivőjének tájékoztatása szerint az osztrák–magyar határ közelében fekvő Körmenden létesített ideiglenes gyűjtőhely miatt „az a hír járja”, hogy csaknem 1500-an lehetnek gyalogosan úton Dél-Burgenland felé, a szervezet már ezer fő fogadására felkészült élelmiszerekkel és takarókkal.

Hans Peter Doskozil, a burgenlandi rendőrség vezetője az osztrák közszolgálati rádió szombati műsorában kijelentette: hatalmas menekülthullámmal számolnak, csaknem annyian fognak érkezni a nickelsdorfi határhoz, mint a múlt hétvégén. Elmondta: a legutóbbi becslések szerint csaknem negyvenezren lehetnek úton a balkáni régióban.

Doskozil tájékoztatása szerint pénteken csaknem 7 ezren, csütörtökön 7500-an érkeztek Nickelsdorfra. Úgy vélte, szeptember közepéig, vagyis a szigorúbb magyarországi szabályozások életbelépéséig ez a szám nem fog csökkenni. A rendőrfőnök szerint jelenleg nehéz megjósolni, hogy a menekültek keresnek-e majd más útvonalat a szigorítások miatt, Burgenland számára azonban tehermentesítés lenne, ha a Horvátországon és Szlovénián át vezető utat választanák – vélte Doskozil.