18+ – Pikáns levelek kerültek elő Hollywood hőskorából

Forrás: The Picture Desk

-

Laurence Olivier és Vivien Leigh Hollywood legfényesebb csillagai közé tartoztak a 30-as években. Kettőjük szenvedélyes románcába enged betekintést az a 200 egymásnak küldött levél, melyeket a londoni Victoria & Albert múzeum kurátorai nyilvánosságra hoztak.


A brit filmipar aranyifja és az Elfújta a szél későbbi sztárja között 1936-ban kapott szikrára a szerelem, csakhogy ekkor még mindketten házasságban éltek. A tiltott afférként kezdődő, több évtizedes kapcsolat alatt mintegy 200 levelet küldtek egymásnak. Kettőjük levelezéséből – melyet túlfűtött tartalma alapján akár korabeli sextingnek is hívhatunk – korábban nem ismert részletek is kiderültek a két színész életéből és Hollywood kulisszatitkaiból.Kapcsolatuk elején Olivier többször is bizonygatta szerelmének, mennyire isteníti őt, és az életet nélküle egyszerűen a purgatóriumhoz hasonlította. Leigh-hez címzett leveleiben Olivier nem kerülgette a forró kását – egyik 1938-as levelében például ezt írta:


Tomboló vággyal ébredtem irántad szerelmem... édes istenem, mennyire kívántalak! Talán éppen magadat simogattad, kedvesem.

Természetesen a válasz sem váratott magára sokáig:


Ó édesem, nem csináltam semmit. Számtalanszor gondoltam rá, de nélküled nem akarom kielégíteni magamat, úgyhogy igyekszem megállni. Nem volna helyes, a vágyam pedig úgysem csillapodna.


Talán a titkolózás izgalma miatt, de a lángoló szenvedély az évek múltával sem hagyott alább. 1939-es levelében így szólítja meg szerelmét Olivier: „Itt ülök meztelenül, csupán a férfiasságomra tekert bugyid van rajtam. Úgy kívánlak, hogy hihetetlen.”


A levelekből azonban nem csak a kor udvarlási szokásairól lehetett többet megtudni, hanem magáról Hollywoodról is. Mikor Vivien Leigh megkapta a mára a filmtörténet egyik legnagyobb klasszikusának számító Elfújta a szél egyik főszerepét, aggodalmaival Olivier-hez fordult. Leigh biztos volt benne, hogy a film kudarc lesz, belőle pedig sohasem lesz igazi sztár. Szerelme válaszában azt tanácsolta neki, hogy legyen annyira jó a szerepben, hogy a film esetleges kudarca ellenére is kitűnjön a tehetsége.A pár végül 1940-ben házasodott össze, és 20 évig együtt is maradtak. Kettőjük szerelme még 10 évvel később sem fakult egy cseppet sem – Leigh így írt egy repülőútról férjének: „Ha itt lennél, sokkal izgalmasabb élmény lenne. Ez persze mindenre igaz ebben életben.”

Az idill azonban az 50-es évek második felére nyomtalanul eltűnt. Bár Vivien Leigh még mindig szívből szerette a férjét, számos afférba keveredett, Olivier gyengéd érzései pedig teljesen elmúltak felesége iránt. Miután 1960-ban elváltak egymástól, Olivier nem kereste volt neje társaságát, és egy éven belül újraházasodott. A levelezéssel azonban nem hagytak fel, Olivier pedig így köszönte meg az utolsó éveket Leigh-nek:


Micsoda pokol lehetett ez számodra! Szeretném megköszönni, hogy ilyen megértő voltál velem. Bátran és nemesen viselkedtél, és nagyon sajnálom, hogy ilyen pokoli kellett, hogy legyen ez számodra. Hálás vagyok, hogy végül felszabadítottál, és most élvezhetem azt, ami végtelenül boldoggá tesz. Imádkozom, drága Vivienem, hogy megtaláld a boldogságod!

Utolsó levelét Olivier 1967-ben írta Leigh-nek, 5 héttel a színésznő halála előtt. A végén egyszerűen ennyi állt: „Őszinte szeretettel, a te Larryd”