18 ország legjobb csaposai versenyeztek – képriport (x)

Fotó: VS.hu / Kummer János

Talán nem is sejti, hogy egy tökéletes pohár sör feltálalásához mennyi erőfeszítés kell. Tudja-e például, hogy a poharat hány fokban kell megdönteni ahhoz, hogy a sörhabból a kívántnál se többet, se kevesebbet ne húzzunk le? Mit kell tenni azért, hogy kellő nagyságú buborékok legyenek a poharunkban? Ha ön nem csapos, akkor teljesen rendjén van, ha ezekre nem tudja a választ, hiszen csaposnak lenni külön szakértelmet és meglepően nagy ügyességet kíván. Erről a bártenderek világdöntőjén, a Heineken hazájában, Amszterdamban győződtünk meg.


A héten rendezték a sörcsapolók világbajnokságát, a Star Serve döntőjét, a Heineken Global Bartender Finalt. 18 ország képviselője vett részt a versenyen, végül egy hölgy, az orosz Olga Lisovia nyűgözte le csapolási technikájával leginkább a zsűrit. Az eseménynek magyar résztvevője is volt: Harai István már nem először mérettette meg magát a legjobb bártenderek versenyén. A Heineken támogatásával immár harmadik éve meghirdetett pult mögötti küzdelemnek nemes célja van: újra divatba hozni a minőségi, elegáns sörcsapolást. Növelni a frissen csapolt sör népszerűségét, amire az utóbbi időben egyre nagyobb szükség van, nem egyszer rontják el ugyanis a bárokban a sörcsapolás technikáját – jóllehet, ez nekünk elsőre talán fel sem tűnik. De mégis, ha csak egy bártenderi vétséget kellene említeni: a koszos pohár például végzetes hibának számít, gyakran a kellő higiénia hiánya miatt választja a fogyasztó az üveges sört a csapolt helyett. A tisztaság azonban csak egy kritérium a sok közül – nem is gondolnánk, hogy a tökéletes (jéghideg és friss) sör felkínálásához a bártendernek mennyi mindenre kell odafigyelnie. Helyszíni képriportunk következik.


Harai István Amszterdam felé a repülőn. Harai már nem először mérettette meg magát a legjobb bártenderek versenyén, tavaly éppen a Balaton Sound fesztiválon hozta el a legjobb csaposnak járó díjat, amivel végül bejutott a világ legjobbjai közé.


A legjobbaknak a döntőn, Amszterdam kikötőjében kellett bebizonyítaniuk, hogy megvan bennük a „star factor”.


A Heineken a világ első számú prémium söre, 150 éves történelme van. Ez a világ legtöbb országában értékesített sör.


A Heineken család 1864-ben lépett be a holland sörpiacra. Az amszterdami gyárat azóta kinőtték, jelenleg az épület múzeumként üzemel.


A versenyzők egy virtuális túrán átélhették, hogyan készül a sör, hogyan kerül a tiszta maláta, a válogatott komló, a tiszta, adalékanyagok nélküli víz a gyártósorra, onnan pedig a világ közel 200 országába és azok szórakozóhelyeire.


A világdöntőt, azaz a Heineken Global Bartender Finalt, a Star Serve több tízezer csapost megmozgató programja előzte meg. A világ minden tájáról, összesen 30 ezer ember, készülve a Heineken versenyére, edzett a pult mögött. Ebből a harmincezer emberből válogatták ki aztán a 18 legjobb bártendert, köztük Harai Istvánt is.


Alfred Henry „Freddy" Heineken 1941-ben szerezte vissza a nagyapja, Gerard Adriaan Heineken által 1864-ben alapított céget, vitte tőzsdére, és teremtett egy holland sörből világszerte ismert márkát.


A világ 18 legjobb csaposa egy buszban, úton a Global Bartender Final helyszínére.


Harai István többek között hongkongi, brazil, görög, olasz, orosz, dél-afrikai versenyzőkkel állt a sörcsap mögé. A döntősök között négy női versenyző is volt: Puerto Ricót, Görögországot, Oroszországot és Hollandiát is nők képviselték.


A versenyzőknek délután, a verseny előtt pár órával lehetőségük volt 3-3 percet gyakorolni a versenycsapokon. A versenyekre már jól bejáratott, előzőleg használt poharakat tesznek a pultra, azokon ugyanis a többszöri elmosás után kisebb a hibafaktor, hogy esetleg hibás vagy koszos lenne. Természetesen, ha mégis ilyen pohárba futna a versenyző, azt észre kell vennie.


Global Bartender Final 2015

Fűtik a hangulatot az amúgy is izgatott versenyzőknek a backstage-ben.


Global Bartender Final 2015

És persze a közönséget is hangolják a „küzdelemre”.


Global Bartender Final 2015

A versenyzőket három zsűritag pontozta: Franck Evers (b) mint Global Draught Master,


Global Bartender Final 2015

Sander van Veenendaal, a 2013-as év sörcsapoló bajnoka és Tatiana Mercer, a Barchick.com alapítója és vezérigazgatója. Az ő dolga, hogy járja a világot és kiválassza a legjobb helyeket és bártendereket a világon.


Global Bartender Final 2015

Dél-afrikai szurkolók a elhagyhatatlan vuvuzelával.


Global Bartender Final 2015

A zsűri a sörcsapolás öt lépésének kivitelezését pontozta: a bártendernek előbb el kell öblítenie a poharakat.


Global Bartender Final 2015

„Saida, mutasd a mosolyod!” – a Holland versenyzőt egyik szurkolója buzdítja.


Global Bartender Final 2015

Az öblítés után megfelelő módon meg kell azokat töltenie, a habot le kell húznia a meghatározott paraméterek szerint, ellenőriznie kell, hogy minden (a hab vastagsága, a buborékok) tökéletes arányban vannak-e a pohárban, végül fel kell szolgálnia a söröket.


Global Bartender Final 2015

A színfalak mögött elég feszült a légkör egy-egy csapolás előtt.


Global Bartender Final 2015

Harai István a pultnál. A poharat használat előtt mindig alaposan el kell öblíteni. Szigorúan tilos viszont papírtörlővel vagy konyharuhával azt szárazra törölni.


Global Bartender Final 2015

A hongkongi versenyzőért, Jeffrey Ciego Fajardóért szurkolnak a honfitársak.


Global Bartender Final 2015

Természetesen csapoláskor a pohár szája nem érhet hozzá a sörcsaphoz, hiszen az nem higiénikus.


Global Bartender Final 2015

Minden egyes lépésnél fontos, hogy a poháron a logó a vendég felé legyen fordítva. Különösen lényeges ez a felszolgálásnál, amelynél persze elhanyagolhatatlan a söralátét használata. A világdöntőn a zsűri pontozta a bártender viselkedését is: a mosoly, a szemkontaktus is pontot ért.


Global Bartender Final 2015

Olaszország és Oroszország a végső küzdelemben. A bűvös szám pedig a 45. A poharat kétszer is, amikor a csap alá tartjuk, és amikor a habot lehúzzuk, 45 fokos szögben kell megdönteni. Ez alapszabály.


Global Bartender Final 2015

Az idei Star Serve világbajnoka a szentpétervári Olga Lisovia lett. Ezzel a versenyző utat nyert Ibizára, ahol a Heinekennel bulizva indíthatja a partiszezont a szigeten, és a Labdarúgó- Európa-bajnokság döntőjét is a Heineken égisze alatt, innen követheti. Emellett Lisovaia nyerte el a Heineken idei nagyköveti címét is: feladata, hogy nemzetközi útjain képviselje a tökéletes sörcsapolás művészetét.


Global Bartender Final 2015

Ugyan nem nyerte meg végül a versenyt Harai István, de a megmérettetés után is optimistán látta helyzetét: „Bekerültem a legjobb 18 közé, és nagyon élveztem az utat, amin eljutottam idáig.”