18 millió éves papagájt találtak

Fotó: MTI/MTVA / Komka Péter

-

Papagáj csontkövületét fedezték fel Szibériában, sokkal északabbra a madárfaj eddigi lelőhelyeinél.


A Bajkál-régióban talált egyetlen madárkövület 16-18 millió éves – számolt be róla a BBC hírportálja.

A lelet arra utal, hogy a ma leginkább a trópusokon élő madár valaha Eurázsia hidegebb tájai felett is repdeshetett.

A Biology Lettersben közölt tanulmány szerint ez az első papagájkövület, amelyet Ázsiában találtak. A cikk szerzője, Nyikita Zelenkov, az Orosz Tudományos Akadémia paleontológiai intézetének munkatársa elmondta: meglepte a felfedezés, „soha senki nem talált még bizonyítékot arra, hogy Szibériában papagájok éltek volna”.

A kutatók Kelet-Szibérában, a Bajkál-tó Olhon szigetén fedezték föl az ősi madár maradványait, amikor sokféle más állat kövületeit ásták ki, egyebek mellett rágcsálókét, orrszarvúkét, macskákét és vízilovakét.

„A hely azért is érdekes, mert madárkövületek gazdag tárházát is rejti, egzotikus fajok azonban eddig sosem bukkantak elő” – magyarázta Zelenkov.

A tudós a madár alsó lábszárának egy csontját – csüdjét (tarsometatarsus) – találta meg, ezt hasonlította össze más fajok megfelelő csontjával, így fedezte fel, hogy a darabka egy kis papagájé volt.

„Sajnos a lelet nem elegendő ahhoz, hogy ennek alapján rekonstruálhassuk a kis madár külsejét vagy életmódját, azt azonban látjuk, hogy hasonlított a mai papagájokhoz, tehát egy elég modern külsejű madár volt, nagyjából akkora, mint egy mai hullámos papagáj” – tette hozzá.

A lelet hasonlóságokat mutat egy Németországban talált, Mogontiacopsitta miocaena fajhoz tartozó papagájkövülettel, melyről egy 2010-es tanulmány számolt be.