18 éves finn hokis lett a vb legjobbja

-

Patrik Laine április 19-én lett nagykorú, az oroszországi vébét hét góllal, öt gólpasszal zárta. A világranglistát viszont Kanada vezeti.


A finn Patrik Lainét választották az oroszországi hokivébé legértékesebb játékosának. A tamperei játékos – aki április 19-én lett nagykorú – tíz mérkőzésen hétszer volt eredményes, öt gólpasszt adott, csapatával pedig ezüstérmet nyert.

A döntő után a nemzetközi szövetség (IIHF) közzétette legfrissebb világranglistáját, amelyen az aranyérmes Kanada vezet, míg az élvonaltól búcsúzott magyarok maradtak a 19. helyen.

A magyarok így is több sikert elértek a vb-n: a válogatott 1939 után tudott ismét pontot szerezni a legjobbak között, fennállása során először győzte le a fehéroroszokat és először lőtt gólt az amerikai együttesnek, míg a kapus Vay Ádámot leigazolta az NHL-es Minnesota Wild. Kolbenheyer Zsuzsa ismét bekerült az IIHF legmagasabb végrehajtó testületébe, a tanácsba, míg Gebei Péter személyében 34 év után volt ismét magyar bíró az elitben, ő ráadásul szerződésajánlatot kapott a legerősebb európai bajnokságtól, az orosz bázisú KHL-től, a nyár végéig kell válaszolnia.

A vb díjazottjai:
(a szervezőbizottság döntése alapján)
legjobb kapus: Mikko Koskinen (finn)
legjobb hátvéd: Michael Matheson (kanadai)
legjobb csatár: Patrik Laine (finn)

Legértékesebb játékos:
(az újságírók döntése alapján)
Patrik Laine

Az All Star-csapat:
(az újságírók döntése alapján)
Mikko Koskinen - Nyikita Zaicev (orosz), Michael Matheson - Patrik Laine, Vagyim Sipacsov (orosz), Mikael Granlund (finn)

A világranglista állása:
1. (1.) Kanada 3495 pont
2. (2.) Oroszország 3380
3. (4.) Finnország 3355
4. (5.) Egyesült Államok 3290
5. (3.) Svédország 3275