18-an fintorogtak a Panyolaitól

Fotó: MTI/Kovács Tamás / MTI/Kovács Tamás

-

A Nébih szerint szakszerűen jártak el, amikor levetették a polcokról az ágyas szilvapálinkát, szó sincs lejáratásról.


Két független bírálóbizottság találta egybehangzóan élvezhetetlennek, „érzékszervileg hibásnak” a Panyolai Szilvórium Zrt. forgalomból visszavont Szatmári ágyas pálinkáját – közölte Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel. A Panyolai Szilvórium Zrt. szerint megkérdőjelezhető a hatósági érzékszervi vizsgálat hitelessége, mivel azt nem támogatták meg mérésekkel, csak kóstoláspróbát tartottak, vagyis a vizsgálat teljesen szubjektív volt.


18 szakértő szerint nem volt finom


A Nébih szerint azonban az akkreditált laboratóriumban, mint minden esetben, így a 0,5 literes kiszerelésű Szatmári ágyas szilvapálinka tételénél is az érzékszervi vizsgálatokra vonatkozó szabvány szerint jártak el a szakemberek. A vizsgálat során 18 képzett érzékszervi bíráló hozott egyöntetű szakmai döntést. Az érzékszervi vizsgálat eredménye önmagában is elegendő ahhoz, hogy a hatóság elrendelje egy nem megfelelő minőségű termék forgalomból visszahívását. Egyéb műszeres vagy klasszikus analitikai módszerrel az érzékszervi hiba nem minden esetben támasztható alá, mivel az érzékszervi hibát okozó komponensek egy része nem kimutatható.
A Tesco-Global Áruházak Zrt. szerdán jelentette be, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály határozata alapján kivonta a forgalomból a Panyolai Szilvórium Zrt. 0,5 literes kiszerelésű Szatmári ágyas szilvapálinkáját. A Panyolai szerint a cél a társaság lejáratása volt.