178 millió forintot osztott ki a Médiatanács

-

Összesen 26 film elkészülését támogatják, köztük egy olyanét is, amelynek Fosos falu lesz a címe.


26 magyar film elkészülését támogatja a Médiatanács összesen 178 millió forinttal. A támogatás legnagyobb részét dokumentumfilmek kapják.

Köztük lesz Kisfaludy Andrásnak a 60-as, 70-es évek elhallgattatott zenekarairól szóló filmje, amelyben többek között a Taurus, a Kex és a Syrius zenekarról lesz szó. Kopp Krisztina a Snétberger-tanítványokról forgat, Varga Ágota Bokros jelentések címmel a szocializmus alatt a katolikus Bokor közösséghez tartozók elleni akciókat járja körbe. Nagy Viktor Oszkár Székelyderbi címmel egy csíkpálfalvi búcsún szokásos szekérhajtó versenyt örökít meg, Kabay Barna a balatoni vitorlázás történetét és kiemelkedő sportembereit mutatja be.

A Mezősi-Nagy Mariann–Mezősi Tamás-alkotópáros a magyar–lengyel barátságnak állít emléket, amikor a II. világháború elején a magyarok lengyel menekülteket fogadtak be. A vajdasági Pannon RTV a temerini magyarok II. világháborús viszontagságairól készít filmet Soós Georgina rendezésében A kendergyári asszonyok férjei címmel. Vargyasi Levente a háromszéki hagyományos szarvasmarhatartás szépségeiről és nehézségeiről számol be Fosos falu címmel. Ezeket az alkotásokat a Duna Médiaszolgáltató Zrt. csatornáin mutatják majd be, legkésőbb 2017. november 20-ig.

A TV2 műsorán látható majd Szanyi Gyöngyi filmje, amely a XIX–XX. századi magyar divat eredményeit dolgozza fel, valamint Kocsis Tibor Sándor Györgyről készítendő portréfilmje A nézeteltérítő címmel. A Hír TV, valamint az Echo TV vetíti majd Bőle István A tüskeirtók című alkotását, amely zempléni agrárvállalkozókat mutat be. A Spektrum csatornán találkozhatunk majd Simon Judit Isten veled, Görgey című filmjével Görgey Artúr árulómítoszáról. Az Echo TV tűzi műsorra először a Ballada egy szolgafiú halálára című, egy székelyföldi sorsot bemutató alkotást Moharos Attila rendezésében, és szintén az Echo TV vállalta a Rajk-perben megvádolt, majd tisztázatlan körülmények között elhunyt Angyal Györgyről szóló mű vetítését.

Hat animációs alkotás összesen 56,7 millió forintos támogatásáról is döntött a Médiatanács. A Magyar Média Mecenatúra program keretében meghirdetett 2015-ös Macskássy Gyula-pályázat utolsó, harmadik fordulójában sikerrel pályázott Hegedűs 2 László és lánya, Hegedűs Hanna Léna egy légyről, Rinyáról szóló animációs terve Nagyi meséi: Rinya nagy sétája címmel. Folytatódhat Gurmai Beáta Borka és a varázsruha című mesefolyama további két résszel, Gyulai Líviusz szériája, az Egy komisz kislány naplója két részével, valamint Kovács Márton sorozata, a Bab Berci együtt sír Nuuszi Kuuszival című epizóddal.

Csáki László rendezésében Fehér Béla Néhány szó című abszurd novellája elevenedhet meg Hódolat Örkénynek alcímmel, egy új sorozat indító darabjaként, Hegyi Magdolna pedig Űruborkák címmel készíthet saját ötlet alapján kezdőepizódot.

A Médiatanács határozott arról is, hogy 8 millió forint támogatást nyújt a Neumann János-pályázat harmadik fordulójában, amelyben öt magyarországi és három határon túli online videósorozat jut pénzügyi forráshoz, köztük a VS.hu Made in Erdély című sorozata, amely a régió hat emblematikus magyar márkáját mutatja be.