172 tunéziai vendégmunkást ejtett túszul a Líbia Hajnala

Forrás: MTI

-

Ez a bosszú, amiért Tuniszban őrizetbe vették a milícia egyik vezetőjét.


Jelenleg intenzív tárgyalásokkal – jelentsen ez bármit is – próbálja elérni a tunéziai kormány, hogy a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) szabadon engedje a túszokat.


Igyekszünk politikai szinten megoldást találni a problémára. Derűlátó vagyok

– mondta egy tunéziai rádiónak Tuhami Abduli, az arab és afrikai ügyekkel megbízott tunéziai külügyi államtitkár. Sajtójelentések szerint a túszokat szombat óta tartják fogva.


A Tripoliban lévő tunéziai konzul, Ibrahim Rezgui már vasárnap este közölte, hogy tunéziai állampolgárokat ejtettek foglyul a líbiai fővárosban. Azt mondta, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak a helyi hatóságokkal. A diplomata szerint a tunéziaiak azért kerültek fogságba, mert Tuniszban csütörtökön őrizetbe vették Válid el-Klibit, a Fadzsr Líbiához tartozó milícia egyik vezetőjét. A tunéziai hatóságok vizsgálatot indítottak ellene, de ha nem találnak semmi terhelőt rá nézve, akkor szabadon engedik – tette hozzá.


A Fadzsr Líbia tavaly augusztusban elfoglalta Tripolit, és önhatalmúlag kormányt és parlamentet alakított ott; azóta a nemzetközileg elismert törvényhozás és kabinet a keleti Tobrukban ülésezik. Tunézia eddig semleges álláspontot képviselt a líbiai konfliktusban, így a nemzetközileg elismert kormánnyal, illetve az iszlamisták által támogatott tripoli ellenkormánnyal is fenntartotta a kapcsolatot.


A tunéziai kormány azonban 2014 nyara óta, ahogy Líbia mind nagyobb káoszba süllyedt, számos alkalommal arra szólította fel az ott tartózkodó több tízezer állampolgárát, hogy hagyja el az észak-afrikai országot. Tavaly Tunézia líbiai nagykövetségének egyik diplomatáját és munkatársát több hónapon át tartotta fogva egy helyi milícia.