170 millió forintos baki a fonódó villamosnál

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Ennyivel drágul a 3 milliárdos fővárosi projekt. Valaki nem kalkulálta bele a tervezéskor, hogy olyan területen is dolgoznak, amire korábban már felvették az uniós támogatást. A főváros saját zsebből fizeti ki a 170 millióba kerülő hibát.


Ugyanarra a munkaterületre nem lehet kétszer európai uniós támogatást felhasználni. Legalábbis abban az időszakban nem, amikor még a projekt fenntartási kötelezettsége tart. Ezt a szabályt szegte volna meg a főváros, ha a Környezetvédelmi Programok Irányító Hatósága nem veszi észre a bakit és tiltja el ettől.


Az ügy háttere, hogy a Batthyány téren, a Bem rakparton 2010. júliusban fejeződött be az EU által finanszírozott központi szennyvíztisztító telephez kapcsolódó budai főgyűjtőcsatorna cseréje. 2013. december 12-én a projekt zárójelentését elfogadták, ekkor kezdett ketyegni az 5 éves fenntartási idő 2018. december 12-ig.

A brüsszeli támogatásból jutott a felszínre is, a csatorna cseréje során építették át akkor a Batthyány téri villamosvágányt, végállomást. Ez azonban a szintén uniós támogatottságú budai fonódó villamos projekt miatt most megszűnik, a Batthyány téren a vasúti infrastruktúrát a vágánykapcsolatokkal együtt elbontották. A két projekt 79 méteren fedésben van, mindkét beruházásnál dolgoztak ott. A két projekt közös metszetét adó műszaki tartalom 169 millió forintba kerül, ezt nem fogja kifizetni Brüsszel.többször is átadják

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén döntött arról, hogy saját zsebből állja a számlát. 57 millió forint a főváros önrészeként rendelkezésre áll, 123 millió forintot költségvetési tartalékkeretéből emeli le a főváros. Így a projekt összköltsége 3,092 milliárdról 3,215 milliárd forintra nő.


A projektre rálátó forrásunk szerint a beruházás tervezése, előkészítése során hibáztak a felelősök, amikor nem vették figyelembe ezt.

A projekt befejezése 2015. december 31. helyett 2016. január 31.-re módosul, írja Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a 123 millió forint átcsoportosításáról szóló előterjesztésben. Tarlós István főpolgármester a Heti Válasznak adott interjúban ugyanakkor azt mondta, a fonódó villamos karácsonyig elkészül, de csak akkor adják majd át, ha kész lesz a Széll Kálmán téri és a Lánchídnál lévő aluljáró, ez pedig májusra várható.

Ettől függetlenül a villamost az utasok december végén birtokba vehetik, ígérte, de nem fonódó villamosként, mivel át kell szállniuk a két vonalszakasz között.