17 éves svéd lány tartott az Iszlám Államhoz, Bécsben kapcsolták le

Fotó: AFP / JOE KLAMAR

-

Az osztrák rendőrséget az aggódó szülők értesítették, akiknek „semmi közük nem volt korábban Szíriához” – egy szóvivő szerint.


A Reuters szerint az osztrák rendőrség letartóztatott Bécsben egy 17 éves, svéd állampolgárságú lányt, aki a gyanú szerint Szíriába tartott, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon. Az osztrák rendőröket svéd kollégáik értesítették. Nekik a lány szülei szóltak, miután gyermekük elment otthonról. A szülők ugyanis attól tartottak, hogy a lány az Iszlám Államhoz akar csatlakozni.


A bécsi rendőrök a megadott személyleírás alapján tartóztatták le a fiatalt. Nekik csak annyit mondott, hogy az osztrák fővárosban egy ismerősével akart találkozni, majd Szíriába mentek volna tovább. Az Iszlám Államot vagy azt, hogy áttért volna a muzulmán hitre, nem említette, de egy rendőrségi szóvivő szerint így is elég volt a gyanú az intézkedéshez.

Arról később döntenek, hogy a lányt kiadják-e Svédországnak, vagy Ausztriában emelnek vádat ellene. Mint a Reuters a már idézett szóvivő nyomán megjegyezte, a szülőknek „semmi közük nem volt korábban Szíriához”.