17 emeletes lakóházat is összedöntött a tajvani földrengés

Fotó: Getty Images / Ashley Pon

-

A legfrissebb adatok szerint legalább 14-en meghaltak, és több, mint 500-an megsérültek a szombat hajnali 6.4-es erősségű tajvani földrengésben. A mentőcsapatok még keresik a túlélőket.A legfrissebb adatok szerint 120 felnőtt és 52 gyerek holléte ismeretlen. A helyszínen önkéntesek írják össze a rokonoktól kapott nevek alapján az egyelőre eltűntként kezeltek listáját.


A mentők elmondták, hogy több helyről hallottak a romok alól segélykiáltásokat, de egyelőre biztonságos körülményeket kívánnak teremteni, elhárítják az ingatag épületdarabok jelentette veszélyt.

A legsúlyosabban érintett a sziget déli részén fekvő, 1,9 milliós Tajnan város, ahol 8 épület dőlt romba, köztük egy 17 emeletes ház. Az Aranysárkány apartmanházban legkevesebb 256 ember élt, 30-at még keresnek.Ennél többen is lehetnek a romok alatt, mivel a hétfőn kezdődő Holdújév miatt sokan keresik fel családtagjaikat.

A hivatalos adatok szerint legalább 14-en haltak meg, köztük egy tíznapos csecsemő és egy fiatal lány. Mintegy 500 embert kellett kórházba vinni, és több mint 90-en továbbra is ápolásra szorulnak.

A környékről gázszivárgást és csőtörést jelentettek, a vízhiány 400 ezer háztartást érint, míg csaknem hatezer lakásban nincs villany. A térségben fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több vonatot, köztük gyorsvasúti szerelvényt nem indítottak el, mások sebességét óránként 30 kilométerre csökkentették. Folyik a vasúti pályák ellenőrzése.

A helyi hírügynökségi jelentés szerint a hatóságok máris az összeomlott épületek műszaki jellemzőit vizsgáló nyomozást rendeltek el, s bár az építtető cégek állítólag már nem működnek, a tervező mérnökökkel kapcsolatba tudtak lépni.