16 település földjét kapta Orbán Viktor

-

A miniszterelnök felcsúti háza elé vittek az Együtt vezetői és aktivistái kis zacskókban földet Váradi András göböljárási juhász balesetének első évfordulóján. A csomagok olyan helyekről származtak, ahol a párt szerint a Fidesz "földpályázati rablásaival" kisemmizte a gazdákat.


Kajászó, Hortobágy, Mezőhegyes, Szár, Kishantos földjét vitték az aktivisták a felcsúti házhoz, ahol egy molinót is kifeszítettek, amin az állt: „Szégyelld magad, Orbán!".

Szigetvári Viktor pártelnök azt kérte, hogy a kormány állítsa le a földértékesítéseket, és vizsgálja ki a korábbi földpályázatokat is. Úgy vélte, a Fidesz tovább súlyosbítja a helyzetet a földtulajdonok átjátszásával és „bebetonozza azokat a bérlőket, akik korrupt módon jutottak a földekhez".

Juhász Péter alelnök hangsúlyozta, hogy Váradi András néhai párttársuk szívvel-lélekkel harcolt az "Orbán-birodalom központjában és küzdött Mészáros Lőrinc oligarcha érdekei ellen". Hozzátette: a harc aktuálisabb, mint valaha, hiszen "a Fidesz 300 ezer hektár földet akar átjátszani a haveroknak, mint ahogy a trafikok kapcsán tette".

Pápa Levente alelnök jelezte, hogy a pártalapítványt átnevezték, már Váradi András nevét viseli. Közölte, hogy az alapítványnak két célja van: támogatni a néhai politikus özvegyét és gyerekeit, illetve olyan világot építeni minden magyar embernek, amelyben Váradi András is szeretett volna élni.

A Fidesz közleményben reagált a sajtótájékoztatóra: "Szigetvári Viktor, Gyurcsány Ferenc és társaik a magyar földet külföldiek, zöld bárók kezére akarják játszani, ahogyan ez már más európai uniós országokban megtörtént. Azok, akik Brüsszellel karöltve a korlátlan bevándorlást akarják Magyarországra erőltetni, most azon vannak, hogy külföldi kézre játsszák a magyar termőföldet".

"A magyar kormány a földeket hazai kézben akarja tartani. Ezért indítjuk el a Földet a Gazdáknak Programot. Ennek keretében kizárólag a helyben lakó gazdák, - akik ténylegesen földművelésből, mezőgazdaságból élnek – mintegy 350 ezer hektár földhöz juthatnak hozzá.", áll a közleményben.