16 milliót adtak egyetlen Pokémon-kártyalapért

Forrás: Flickr/Iain Farrell

-

Csaknem 55 ezer dollárért, vagyis 16 millió forintért cserélt gazdát a legértékesebb és legritkább pokémonos kártya egy példánya a hétvégén egy Beverly Hills-i aukción.


A dallasi székhelyű Heritage Auctions hétfői közlése szerint a Pikachu Illustrator elnevezésű kártyát, amelyből mindössze 39 darab készült, egy neve elhallgatását kérő hongkongi gyűjtő vásárolta meg a szombati liciten.

Michael Halperin, az aukciósház szóvivője szerint a Pikachu Illustrator-kártyákat 1998-ban osztották ki a CoroCoro Comic nevű japán mangamagazinban meghirdetett rajzversenyek győzteseinek. Hozzátette, hogy mindössze tíz olyan kártya létezéséről tudni, amely kiváló állapotban van, és arról nincsenek adatok, hogy hány darab van még magánkézben.

A szóvivő felidézte, hogy először a 2000-es évek elején adtak el Pikachu Illustrator-kártyát nagyjából 23 ezer dollárért. A Heritage Auctions honlapja szerint az eddigi legnagyobb összeg, amelyet egy ilyen ritkaságért fizettek, 90 ezer dollár volt 2014-ben.

A gyűjtők körében a legértékesebb és legfontosabb pokémonos kártyaként számon tartott Pikachu Illustratort Nisida Acuko, az egyik leghíresebb pokémonillusztrátor tervezte. A kártyán Pikachu látható, kezében egy rajzeszköznek tűnő tárggyal.

A kártyát egy húszas évei közepén járó gyűjtő bocsátotta árverésre a több mint húszmillió aktív felhasználóval rendelkező Pokemon Go applikáció népszerűségén felbuzdulva.

Az Egyesült Államokban élő gyűjtő, aki ugyancsak a neve elhallgatását kérte, még kamaszként kezdett pokémonos kártyákat gyűjteni.