16 éves fiú halt meg az osztályteremben a koffein miatt

Fotó: Pixabay

-

Az egészséges dél-karolinai fiú egy koffeines üdítőt, egy kávét és egy energiaitalt ivott meg két órán belül, összeesett az osztályteremben.


Nem voltak szívproblémái Davis Cripenak, annak a dél-karolinai fiúnak, aki túlzott koffeinbevitel miatt halt meg - mondta a halottkém a BBC szerint. A fiú még áprilisban esett össze az osztályteremben, miután megivott egy kávét, egy koffeines üdítőt és egy energiaitalt, a túl sok koffein pedig szívritmus-zavarhoz vezetett. A 90 kg-os fiú nem számított kórosan elhízottnak, a súlya nem befolyásolta a szívproblémát.


Nem a mennyiség számított, hanem az idő

"Ez nem koffeintúladagolás" - mondta Gary Watts, a halottkém. Szerinte nem a mennyiséggel volt probléma, hanem azzal, hogy a fiú túl rövid idő alatt itta meg az italokat. A mértékletes koffeinfogyasztás nem probléma, viszont rövid idő alatt nagy mennyiségben túlterhelheti a szívet - mondta Watts.
David 470 milligramm koffeint ihatott meg két órán belül a becslések szerint. Egy osztálytársa azt mondta, az energiaitalt, amit utoljára ivott, szinte "lehúzta".
Napi 400 milligrammnál több koffein már megemelheti a pulzust és a vérnyomást, szívritmus-zavarhoz, remegéshez, álmatlansághoz és pánikrohamhoz vezethet. Egy egészséges felnőtt emberi szervezetnek 400 milligramm alatti mennyiség naponta nem okoz károsodást. Fiatalabbaknál, terhes nőknél a határ jóval alacsonyabb; gyermekeknek pedig egyáltalán nem ajánlott a koffeinfogyasztás.
Davis édesapja egy interjúban azt mondta, reméli, hogy a fia halála ráébreszti arra a fiatal diákokat, hogy ne igyanak túl sok energiaitalt.