16 embert vettek őrizetbe a hatalmas brüsszeli razzia után

Fotó: BELGA MAG / NICOLAS MAETERLINCK

-

Összesen 23 helyen tartották házkutatást, de a szökésben levő Salah Abdeslamot nem sikerült elkapni.


Vasárnap este nagyszabású összehangolt rendőri akció volt Brüsszelben és Charleroi-ban. Összesen 19 házkutatást tartottak Brüsszel egyes kerületeiben – Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Woluwe-Saint-Lambert és Forest nevű városrészében – , hármat Charleroiban, és egyet Liege-ben. A razzia során 16 embert vettek őrizetbe, azonban nincs köztük a párizsi terrortámadásban résztvevő Salah Abdeslam. Állítólag Brüsszelben lehetett, de kocsival elmenekült.


Molenbeekben egy férfi a rendőröknek hajtott és elmenekült, annak ellenére, hogy két lövést is leadtak rá. Igaz, később elfogták a sérült sofőrt. Arról egyelőre nincsen információ, hogy ki ő.

A rendőri akciók során sem fegyvereket, sem robbanóanyagot nem találtak – tájékoztatott Eric Van Der Sypt, a belga főügyészség szóvivője.

A rendőrségi műveletsorozat Brüsszel központjában, a város főterének (Grand Place) közelében kezdődött. A hatóságok a lakosságot arra szólították fel, hogy ne menjenek az ablakok közelébe, miközben lezárták a környező utcákat.

A rendőrségi akció ellenére a belga válságközpont fenntartja a legmagasabb, négyes fokozatú, „súlyos és azonnali” terrorfenyegetettség esetén alkalmazott készültségi szintet Brüsszelben és környékén. Az iskolák a belga fővárosban zárva maradnak, a metró nem közlekedik hétfőn. A nagy számú látogatót vonzó rendezvényeket korlátozzák. A Európai Bizottság, valamint a NATO – miként azt a két brüsszeli székhelyű intézmény jelezte – fokozott biztonsági intézkedések mellett folytatja működését.

A vasárnapi brüsszeli eseményekről itt és itt írtunk bővebben.