16 embert tartóztattak le a boszorkánynak tartott nő lefejezéséért

-

Az indiai hatóságok 13 férfit és 3 nőt állítottak elő, miután azok csoportosan végeztek egy boszorkánysággal vádolt, 63 éves nővel.


Purni Orangot meztelenre vetkőztették és lefejezték, miután egy törzsi gyűlésen őt tették felelőssé a falut ért betegségek miatt India Assam tartományában.


Az assami rendőrség szerint az utóbbi 6 évben mintegy 90 embert – többségében nőket – fejeztek le vagy égettek el élve hasonló vádak alapján. A nők boszorkánynak bélyegzése különösen az elmaradottabb vidékeken és a teaültetvényeken dolgozók körében gyakori – írja a BBC.

Néhány falubeli a helyi rendőrőrsön követelte társaik szabadon engedését. „Purni egy boszorkány volt, és gonosz átkokat szórt az ellenségeire. Az ilyen kuruzslóknak nincs itt helye, a megölése helyes volt” – mondta egy Kiran Teronpi nevű falusi az AFP hírügynökségnek.

Noha az efféle gyilkosságok okai legtöbbször a babonában gyökereznek, az sem ritka, hogy anyagi érdekek húzódnak a háttérben. Jelentős földekkel rendelkező, újdonsült özvegyeket gyakran kiáltanak ki boszorkánynak.