150 millióba került a TEK-es utcai jelenlét a brüsszeli merénylet után

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Az Iszlám Állam március 22-i akciója után jelentősen megnőtt a rendőri jelenlét hazánkban. Most kiderült, mennyibe került ez az államnak.


A belga főváros ellen elkövetett támadásnak összesen 30 halálos áldozata volt és további 250 ember sebesült meg. Az esemény Magyarországra sem volt hatás nélkül, hiszen még aznap bejelentette a Belügyminisztérium, hogy a második legmagasabb, kettes fokú terrorfokozatot léptet életbe.

Ennek pedig látványos következménye volt, hiszen a Terrorelhárítási Központot (TEK) és a rendőrség emberei megjelentek a város számos központi pontján, így többek közt a metrómegállóknál, a Parlamentnél, de páncélozott járműveket lehetett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is látni.

Nem sokkal később, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt nyilatkozta, hogy addig fenntartják kettes terrorkészültségi fokozatot, amíg nem tisztázódnak a brüsszeli robbantások körülményei és az, hogy milyen további szálai lehetnek. Ez akkori véleménye szerint akár egy-két hétig is fennmaradhatott volna.

Ugyanakkor egy kormányzati illetékes még aznap azt mondta a VS.hu-nak, hogy várhatóan nem fog sokáig tartani a látványos terrorellenes jelenlét az utcákon, mivel az nemcsak, hogy nagyon drága, de középtávon politikailag sem kifizetődő. Kormányközeli forrásaink akkor úgy fogalmaztak, hogy ez inkább csak „lélektani hatást” gyakorolhat a választópolgárokra, a jelenlét önmagában egyetlen terroristát sem tart vissza tette elkövetésétől.„Ha hetekig, hónapokig marad a készültség, az nemcsak drága, de egy idő után egyszerűen megszokják az emberek. Ha a TEK-es »utcabútorrá« válik, már úgy mennek majd el mellette, hogy észre sem veszik. Akkor pedig ezzel már nem tudod fenntartani a »kormány mindent megtesz a biztonságunkért« érzetet” – magyarázta akkor informátorunk.

Ez a jóslat bevált, hiszen a rendőrség és a TEK végül egy hétig maradt az utcákon, ez pedig a Belügyminisztérium összesítése szerint összesen 150,3 millió forintjába került az államnak. Ebből a Terrorelhárítási Központ állományát érintő túlóra és túlszolgálat költsége 31,9 millió forint volt, míg a rendőrségnek 118,4 millió forint többletkiadása keletkezett a március 22 és 29 között fenntartott 2-es terrorfokozat miatt.

Más közvetlen költsége hazánkra nézve valószínűleg nem lesz a brüsszeli terrortámadásnak. Mint azt az esemény után a VS.hu-nak a szakemberek elmondták, a magyar cégek számolhatnak azzal, hogy nemcsak megdrágulhatnak, hanem le is lassulhatnak a tranzakciók, ám komoly hatást a tevékenységükre leginkább az jelentene, ha lezárnák a schengeni határokat. Erre pedig jelenleg azért elég kicsi az esély.