150 ezer használt autó érkezhet az országba év végéig

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Hat éve még több BMW-t és Mercedest hoztak be, ma már nem ezek tartják életben a használtautó-importot.


87 ezer használt autót hoztak be külföldről ebben az évben, decemberig pedig elérheti a 150 ezret - mondta Fodor László, a Használtautó.hu értékesítési vezetője.

Fodor szerint a használt autók behozatala


az elmúlt években ötszörösére nőtt.

A behozott autók összetétele is jelentősen átalakult. 2011-ben az autók 26 százaléka BMW, Audi vagy Mercedes volt, most pedig az alsó-középkategóriás, olcsó autók a jellemzőek. Az import autók átlagéletkora 11 év, a Magyarországon forgalomban lévőké pedig 14 év, az autók korát tekintve tehát nem változtatnak sokat az állományon a külföldről behozott autók.
Az is gondot okozhat, hogy ezeknek az autóknak az előélete nehezen ellenőrizhető. Frank György, a DasWeltAuto márkaigazgatója szerint sokszor visszatekerik a kilométeróráját ezeknek a kocsiknak. A másik probléma, hogy a szavatossággal kapcsolatos igényeikkel sokszor nem tudják elérni a külföldi eladót a vevők. A határon túlról is sokszor hoznak be fiatal kocsikat, amivel kijátszható a 27 százalék áfa, amit az új autók után kellene fizetni. Frank szerint a forgalomba helyezés szabályain kellene változtatni, mert


a jelenlegi rendszer öreg autók megvételére ösztönzi a vásárlókat.