15 millió éves, Lyme-fertőzött kullancsot találtak

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI / AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

Borostyánban találták meg a parazitát, a kutatók pedig a Lyme-kórt okozó baktériumot mutatták ki benne. Ez a legrégebbi, Lyme-kórt hordozó maradvány, amelyre eddig bukkantak.


Bár a Lyme-kór manapság igen ismert és elterjedt betegség, nem rég óta tudunk csak a létezéséről. A fertőzést okozó Borrelia baktériumot is csak az 1970-es évek végén fedezték fel, ezért a kialakulásáról és a korábbi felbukkanásáról nem sok ismeretünk van. A leginkább élősködők – főként kullancsok és bolhák  – által terjesztett Lyme-kórról egy ideje sejtik, hogy egy elég ősi betegség lehet, de mind ez idáig semmilyen bizonyíték nem volt, amely alátámasztotta volna a feltételezést. Ez önmagában nem meglepő, mert a baktériumok rendkívül könnyen lebomlanak, ritkán marad utánuk azonosítható fosszília. A Jurassic Park című mozi egyik ismert jelenete, amelyben elmagyarázzák, hogy a dinoszauruszok klónozásához szükséges vért borostyánba dermedt szúnyogokból vették ki. A kőzet nem más, mint a fák (főként a fenyő) megkövesedett gyantája. Továbbá ahogy a filmben, úgy a valóságban is gyakorlatilag ez az egyetlen módja, hogy ősi baktériumokat elemezhessenek a kutatók. A nemrégiben feltárt és megvizsgált kullancsok is 15 millió éves dominikai borostyánkövekben voltak. Négy különböző példányt elemeztek, és háromban találtak Lyme-kórt okozó baktériumokat. Ezzel ezek lettek a legrégebbi bizonyítékai a Borrelia kórokozó létezésének. Nagyjából 14 millió és 995 ezer évet vertek az eddigi rekorderre, amely nem más, mint az 1991-ben megtalált Ötzi nevezetű, 5300 éves fagyott múmia. Az őskori vadász nem nevezhető tehát kifejezetten szerencsésnek, mert nem elég, hogy beleesett egy gleccserbe, néhány nappal a halála előtt még Lyme-kórt is összeszedett. Legalábbis 2012-ben olasz kutatók erre a megállapításra jutottak.


Nem csak régi, de gyakori is

Napjainkban a Lyme-kór viszonylag elterjedt betegség. Az Egyesült Államokban 2009-ben több mint 30 000 fertőzést regisztráltak, hazánkban 115-175 megbetegedés van évente. A legfőbb kiváltó ok pedig világszerte a kullancscsípés. A Lyme-kór legfeltűnőbb tünete a bőrön, a csípés helyén megjelenő kokárdaszerű folt. Ez az ún. Lyme-folt (erythema migrans, terjedő bőrpír), amely lassan terjed a bőrön fehér és vörös részek váltakozásával. Átmérője idővel akár az 50-100 millimétert is elérheti. Másik jellemző panasz az erős égető érzés az ízületeknél. Sok esetben előfordulhat még fáradékonyság, étvágycsökkenés, görcsök. A hosszabb ideig fennálló betegség krónikussá válhat, szövődményként szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi (többnyire térdízületi) gyulladás lehet a következménye.