15 millió dollárt ér Gülen?

Fotó: MTI/AP / Selahattin Sevi

-

Michael Flynn, Donald Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója még Trump hivatalba lépése előtt arról tárgyalt török tisztségviselőkkel, hogy átadják a török kormánynak Fehtullah Gülent, ha ő és fia kapnak 15 millió dollárt - jelentette pénteken a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap.


Gülent a tavaly nyári törökországi puccskísérlet fő felelősének kiáltotta ki a török vezetés, és a Pennsylvaniában élő hitszónok kiadatását kérték Washingtontól. A WSJ úgy értesült, hogy Flynn és a török politikusok tárgyalása annak a vizsgálatnak nyomán került elő, melyet Robert Mueller különleges ügyész folytat, hogy fényt derítsen arra, összejátszott-e Donald Trump kampánystábja a választásba állítólag beavatkozó Oroszországgal.

Robert Kelner, Flynn jogi képviselője felháborítónak és hamisnak nevezte az állításokat. Mint közleményében fogalmazott: eddig a vizsgálatokra tekintettel semmilyen, a sajtóban megjelent állítást és szóbeszédet szándékosan nem kommentált.

"Ám a mai híradásokban olyan állítások szerepelnek, amelyek alapján Flynn tábornok emberrablással és vesztegetéssel gyanúsítható, és ezek olyan szinten felháborítóak és ártóak, hogy kivételt kell tennünk a szokásos szabályaink alól; ezek az állítások hamisak" - szögezte le Kelner.

Flynn 24 napig volt Trump nemzetbiztonsági tanácsadója. Bevallása szerint félrevezette Mike Pence alelnököt Szergej Kiszljak akkori washingtoni orosz nagykövettel folytatott beszélgetéseivel kapcsolatban, s ezért lemondott. Nem sokkal később kénytelen volt magát az amerikai törvények értelmében külföldi ügynökként bejegyeztetni, mert lobbitevékenységet folytatott török ügyfeleknek.