15 millió dollár jóvátételt kér Ahmed, az órát építő arab fiú

Fotó: Getty Images / Ben Torres

-

A jövőben kétszer is megfontolják az iskolák, hogy rendőrt hívnak-e egy diákjukra.


Sokba fog kerülni Irving városának, hogy szeptemberben bilincsben vitték el az iskolából a mindenféle roncsból órát barkácsoló Ahmed nevű fiút. A család ügyvédje a Dallas Daily News szerint szerint tízmillió dollárt szeretne behajtani az elszenvedett trauma fejében a várostól, ötmilliót pedig az Irving városi iskolai körzettől.

Az ügyvéd azzal indokolja az összeget, hogy a fiút nyilvánosan meghurcolták, ráadásul a rendőrségi őrizetben súlyos pszichológiai traumát is elszenvedett. A levél arra is kitér, hogy az iskolába kiszálló rendőrök rögtön látták, hogy a gyerek által barkácsolt szerkezet egy óra, csak azért reagálhatták túl az ügyet, mert a kisfiú arab származású.

A rendőrség és az iskolavezetés elég hibát követett el az ügy során ahhoz, hogy a bíróság előtt is nyerjen a család. A pénzre - valamint a rendőrfőnök és a polgármester írásos bocsánatkérésére - hatvan napig hajlandó várni a család, utána pert indítanak.


Ez a 15 milliós óra


Az órás botrány után a teljes amerikai tech világ kiállt Ahmed mellett. Járhatott a Google és a Facebook főhadiszállásán, Obama elnök pedig a Fehér Házba is meghívta. Voltak persze, akik a botrányban inkább egy körmönfont világösszeesküvést láttak, de a többség a fiú pártjára állt.


Ahmed és családja jelenleg Katarban lakik, ahol a fiú a helyi technikai és tudományos oktatási hivatalának támogatásával tanul. A bocsánatkérést és jóvátételt kérő levél szerint azonban a család igazi otthona Texas, ahonnan csak személyes biztonságukat féltve költöztek el.


Az iskola és a város tervei között valószínűleg nem szerepelt, hogy ekkora botrányba keverednek. Ha mégis tervezték volna egy-két drága óra beszerzését, a 15 millió dollárért több limitált kiadású Patek Philippe karórát is vehettek volna.