15 ezer dollárt fizet a leguánt elgázoló galápagosi buszsofőr

Forrás: Wikipédia

-

Pedig a helyi nemzeti park személyzete naponta befogja a leszállópályán átjáró leguánokat, nehogy elüssék őket a repülőgépek. De a reptéri busszal nem számoltak.


Tizenötezer ötszáz dollár (4,2 millió forint) büntetést kell fizetnie egy Galápagos-szigeteki buszsofőrnek, aki elütött egy varacskosfejű leguánt. A környezetvédelmi minisztérium a varacskosfejű leguán (Conolophus subcristatus) elpusztulásért a Baltra-szigeten lévő helyi repülőtér vezetőségét és az Avianca kolumbiai légitársaságot is felelősnek tartja - közölte a Galápagos-szigeteki Nemzeti Park vezetősége.

A busz a kis vulkáni sziget, Baltra repülőteréről vitte a turistákat a hét kilométerrel távolabbi komphoz, hogy Santa Cruz-szigetre utazzanak. Ekkor ütötte el az állatot.

A nemzeti park személyzete naponta befogja a leszállópályán átjáró leguánokat, nehogy elüssék őket a repülőgépek, majd szabadon engedik őket.

A Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) a veszélyeztetett állatok között tartja számon a Galápagos-szigeteki varacskosfejű leguánt, amely általában 1,2 méteresre nő.

A második világháború idején Baltra szigetén amerikai katonai támaszpont működött. A katonák szabadidejükben a leguánokra lövöldöztek, ami miatt jelentősen csökkent az állatállomány.

Az Ecuadortól mintegy ezer kilométerre nyugatra fekvő Galápagos-szigetcsoport az UNESCO világörökségi helyszíne.