15 éves fiú hackelte meg a brit internet és telefonszolgáltatót

-

A TalkTalk egy nagy brit internet-, televízió- és telefonszolgáltató, 4 millió előfizetővel. Az észak-írországi kamaszt letartóztatták, otthonát átkutatták. Az ügy az utóbbi évek legnagyobb brit internetes adatlopása lehet.


A TalkTalk szolgáltatásai múlt hét óta elérhetetlenek, a honlapon tájékoztatásként az szerepel, hogy a támadás a honlapon és nem a szervereken keresztül történt. A Talk Talk a honlapon nem tárol teljes bankkártya adatokat, vagyis amelyekhez hozzá lehetett férni, azokból karakterek maradtak kitakarva. A hacker nem fért hozzá a felhasználói jelszavakhoz, írják, és várhatóan nem tudott pénzt levenni a számlákról sem. Arról nem tudni, hogy mekkora a kár, és arról sem, hogy a 4 millió előfizető közül hánynak az adataihoz fért hozzá a fiú.

A brit sajtó szerint több előfizető is arról számolt be, hogy telefonhívásokat kaptak, amelyekben a hívó a TalkTalk biztonsági illetékesének mondta magát, és pontosan tudta személyes adataikat. Több ízben a hívóknak állítólag sikerült is rászedniük a cég előfizetőit, akiknek bankszámlájáról esetenként több száz fontot leemeltek.

A szolgáltatót rendkívül éles bírálatok érték, mivel kiderült, hogy szakértők már jó ideje figyelmeztették a vállalatot biztonsági rendszereinek hiányosságaira.