15 éve lőtt hasba egy autóst az M1-esen, most találták meg

-

Az ukrán férfi és társnője az osztrák határnál kéredzkedett fel egy ukrán kisbuszra még 2001-ben, de az M1-es autópályán rátámadtak a sofőrre és kollégájára, akit a férfi kétszer hasba lőtt. Később menekülés közben ugyan belefutottak egy ellenőrzésbe, de a rendőrök elengedték őket. Végül márciusban a lengyel határőrök fogták el a férfit a lengyel–ukrán határon, és egy hete átadták a magyar nyomozóknak.


A 41 éves Ihor S. 2001-ben kéredzkedett fel egy ukrán rendszámú Mercedes kisbuszra a szintén ukrán állampolgár, 32 éves Szvetlana S.-sel. A sofőrt arra kérték, vigye őket Ukrajnába.

Az M1-es autópálya 68-as kilométerszelvényében jártak, amikor Ihor S. elővett egy pisztolyt, a sofőr fejéhez szorította, és utasította, menjen tovább. A mellette ülő 45 éves férfira pedig ráparancsolt, tegye kezét a műszerfalra, majd mögé ült.

Az utas felugrott, rávetette magát a fegyveresre, aki ekkor kétszer hasba lőtte. A sofőr lassított, és a leállósávra hajtott. Ihor S. ekkor feltépte a kisbusz ajtaját, és kiugrott, majd sikerült elszöknie. Társát a kisbusz egyik női utasa tartotta vissza, őt később két év börtönre ítélték, majd kiutasították Magyarországról.

A meglőtt férfi túlélte a támadást.

A tatabányai járőrök egy sztráda melletti benzinkútnál vették észre Ihor S.-t, előállították, de miután azt mondta, nem tud semmiféle lövöldözésről, és a kisbusz utasai sem ismerték fel, szabadon távozhatott.

A bíróság 2010-ben adott ki ellene európai elfogatóparancsot, és idén március 29-én fogták el a lengyel–ukrán határon. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren adták át a Komárom-Esztergom megyei nyomozóknak, jelenleg előzetes letartóztatásban van.