1400 menekültet mentettek ki franciák és olaszok a Földközi-tengeren

-


Több mentőakcióban összesen mintegy 1200 illegális bevándorlót vettek fel és vittek az ország kikötőibe a parti őrség és a haditengerészet hajói a szombati nap folyamán. Az előző napon pedig további 200 embert mentettek ki Szicília partjainál, ők műanyag motorcsónakokon próbálták átszelni a Földközi-tengert – tudatták az olasz hatóságok.

A francia haditengerészet egyik járőrhajója 217 menekültet mentett meg Líbia partjainál, és őrizetbe vett két feltételezett embercsempészt. A járőrhajó az után sietett a három kisebb bárkán hánykolódó ember segítségére, hogy riasztást kapott az Európai Unió Triton nevű földközi-tengeri mentőműveletének római koordinációs központjából. A menedékkérőket szállító bárkák mind elsüllyedtek. A kimentett menedékkérőket és az embercsempészettel gyanúsítottakat átadták az olasz hatóságoknak – közölte a francia tengeri rendészet.


1500 halálos áldozat, megháromszorozott költségvetés

A 2011-es forradalom óta belpolitikai káoszban, az utóbbi hónapokban már gyakorlatilag polgárháborúban őrlődő Líbia az észak-afrikai embercsempészet gócpontjává vált. Az embercsempészek az államhatalom hiányát kihasználva afrikaiak és közel-keletiek ezreit indítják útnak a Földközi-tengeren hajózásra alkalmatlan, életveszélyes és túlzsúfolt hajókon Líbiából. Tavaly mintegy 170 ezren próbáltak a Földközi-tengeren keresztül illegálisan bejutni az EU-ba, többségük szíriai és eritreai menekült.

A földközi-tengeri menekültválságnak becslések szerint az idén eddig legkevesebb 1500 halálos áldozata volt. Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a menekültügy témájában az előző héten tartott rendkívüli tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy megháromszorozzák az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren Európába tartó, bajba került migránsok mentésére fordított pénzt.