140 milliót durrogtatunk el

Fotó: AFP / FERENC ISZA

-

140 millió forintba kerül az idei tűzijáték – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Vargha Tamás elmondta: idén az Erzsébet híd északi járdáján kívül a Lánchíd déli járdájáról, a Gellért-hegyről és a Dunáról három pontonról lövik majd fel a tűzijátékot a pirotechnikusok.


Az államtitkár közölte: több mint 20 ezer pirotechnikai eszközt lőnek fel a szakemberek a tűzijáték alatt. Vargha hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenki biztonságban ünnepelhessen augusztus 20-án, ezért biztosan több rendőrt fognak látni az ünneplők, mint az elmúlt években, járőrök ellenőrzik a forgalmat, és bizonyos útszakaszokat esetleg lezárnak. Jelezte: ez az emberek biztonságának megőrzéséért történik, és kérik mindenki megértését.

Az államtitkár szerint érzékelhető, hogy a biztonsági környezet jelentősen változott Európában a közelmúltban; nem lehet nem odafigyelni a párizsi, brüsszeli, nizzai és müncheni eseményekre. Hozzáfűzte: július 15-e után a miniszterelnök utasítására a belügyminiszter olyan intézkedési tervet dolgoztatott ki, amely a nizzai terrortámadásra is reagálva „megvédi az embereket, ha nagy tömegben lesznek valahol”. Példaként említette, hogy az a védőkordon, amely az emberek biztonságát garantálja, azonnal megnyílik, ha adott esetben el kell hagyniuk a helyszínt, piktogramok fogják mutatni, hogy merre tehetik ezt meg, főúton, rakparton, északi és déli irányba, illetve a mellékutcák felé.