140 festményt cserélt saját képeire, másfél milliárdot keresett rajta

-

A kínai könyvtáros saját képeivel helyettesítette az eredeti remekműveket, amelyeket másfél milliárd forintnyi jüanért eladott. Plusz csavar, hogy a hamis képeket ismeretlenek újabb hamisítványokkal cserélték ki.


Xiao Yuan a dél-kínai Kanton városának művészeti egyetemén dolgozott, és ennek könyvtárából tulajdonított el 2004 és 2006 között összesen 143 festményt és kalligráfiát, amit később eladott. Az eredeti alkotásokat saját maga által festett képekkel helyettesítette.

Xiao, akit kedden állítottak bíróság elé, azt mondta, hogy nem tudni, ki volt az újabb hamisító, de a diákok és a tanárok pontosan ugyanúgy kikölcsönözhették és elvihették a képeket, mint ahogy a könyvtári könyveket.

A hajdani könyvtáros 2004 és 2011 között különböző árveréseket összesen 123 képet adott el, 3.5 millió angol fontnak, vagyis mintegy 1.5 milliárd forintnak megfelelő jüanért. A pénzből ingatlanokat és újabb festményeket vásárolt. A még el nem adott 18 kép becslések szerint kétszer ennyit, vagyis 3 milliárd forintnak megfelelő jüant ér.