14 év börtönre ítélték Venezuelában az ellenzék legismertebb vezetőjét

-

Csaknem 14 év börtönre ítélték csütörtökön Venezuelában az ellenzék legismertebb vezetőjét, Leopoldo Lópezt - adta hírül ügyvédje.


A vád az volt ellene, hogy tavaly tüntetésekre bujtogatott, amelyek erőszakba torkolltak, és legalább negyven ember halálát okozták. A bíró a maximálisan adható börtönbüntetést szabta ki, és elrendelte, hogy Lópeznek a Caracas melletti katonai börtönben kell letöltenie büntetését, ahol eddig is fogva tartották.


A 44 éves López - aki az Egyesült Államokban is tanult, a Harvard Egyetemen - Nicolás Maduro venezuelai elnök rendíthetetlen bírálója. Tárgyalásán hiába bizonygatta, hogy ő csupán békés megmozdulásokra buzdított.

Híveinek elmondása szerint szabálytalanságok sora jellemezte a tárgyalást. A védelemnek mindössze két tanúját engedte a bíróság szólni, az összes többit elutasította, miközben a vádnak több mint száz tanúját engedte beidézni. A bíró ugyanakkor meglepetésszerű hirtelenséggel zárta le a tárgyalást, jó pár tanú nem tudott vallomást tenni.

Lópezt azzal is vádolták az ügyészek, hogy az Egyesült Államokkal és diáktüntetőkkel szövetkezett a venezuelai kormány megdöntésére. Washington ezt tagadta, és López szabadon engedését követelte a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok rendezésének fő feltételeként. John Kerry amerikai külügyminiszter kedden telefonon felhívta venezuelai kollégáját, pár nappal az után, hogy találkozott López feleségével Washingtonban. Kerry aggodalmának adott hangot a tárgyalás miatt, ám hiába.

Venezuela Maduro autokratikus vezetése alatt súlyos gazdasági válságba sodródott, ami a valaha gazdag ország lakói körében egyre nagyobb elégedetlenséghez vezetett. A venezuelai helyzetről ITT írtunk bővebben.