13 erasmusos diák halt meg egy buszbalesetben Spanyolországban

Fotó: MTI/EPA/EFE / Jaume Sellart

-

A baleset Barcelonától 150 kilométerre délre, Freginals falu közelében történt. A busz utasainak többsége Erasmus-programban részt vevő diák volt, akik egy kirándulásról tartottak hazafelé. Összesen 57-en ültek a buszon, az első információk szerint magyar diák nem volt köztük.


Sem a halálos áldozatok, sem a sérültek állampolgárságát nem közölték még, és azt sem, hogy mi okozta a balesetet, de annyi biztos, hogy nem műszaki hiba, hanem emberi mulasztás volt az ok.


Csak annyit tudni, hogy a buszon ülő diákok legalább 14 különböző országból érkeztek, lengyel, holland, ukrán, görög, német, bolgár, finn, olasz, japán, perui, francia, ír és spanyol ösztöndíjas is volt közöttük. Magyarország nem szerepel a spanyol sajtó által közzétett listán, amely azonban még nem végleges, ahogy az áldozatok száma sem.

A sérültek közül 30-an kerültek különböző kórházakba, többen a spanyol lapok szerint ƒnagyon súlyos állapotban.
Jordi Jane, Katalónia belügyminisztere a balesetről azt közölte, hogy a busz olyan erővel csapódott a szalagkorlátnak, hogy az visszadobta az út túloldalára, ahol nekiütközött egy szemből érkező autónak, majd felborult. A személyautóban is megsérült két ember.

A buszsofőr túlélte a balesetet, őt a helyi rendőrségre szállították, ahol kihallgatták.