14 adat arról, hogyan lett Felcsút Fejér megye leghatalmasabbja

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Ángyán József összesítette a Fejér megyei földárverések eredményeit. A statisztikákból kiderül, hogy a megyében sok földet adtak el az országos átlaghoz képest, és hogy nem a helyiek, hanem a nagybirtokosok a nagy nyertesek. Meg Mészáros Lőrinc.


01

A mezőgazdasági terület nagyját privatizálják

A mintegy 9,3 millió hektárnyi nemzeti földvagyonból 2,15 millió van még állami tulajdonban. Ebből 500 ezer hektár a mezőgazdasági terület, melynek 75 százalékát, 380 ezer hektárt kíván az állam privatizálni úgy, a 3 hektár alatti területeket hirdetményes, a 3 hektár fölötti birtoktesteket pedig árveréses úton kívánja eladni.


02

Fejérben többet és nagyobbakat árvereznek

Fejér megyében 677 árverésen összesen 27162 hektárnyi földet hirdettek meg. Ebben a megyében hirdette meg a legtöbb földet eladásra az állam, a megyei átlag (10511 hektár) közel háromszorosával. A kalapács alá kerülő átlagos birtokméret is jóval meghaladja az országos átlagot: 40,1 hektár a 20,3-hoz képest. 


03

Majdnem fele nagy birtok

Bár darabszámra a meghirdetett birtokok többségének területe 20 hektár alá esik, összterületük alig haladja meg az eladásra meghirdetett megyei földterületek 10 százalékát. És a dolog fordítva is igaz: noha a 100 hektárt meghaladó méretű blokkok aránya épphogy meghaladja a 10 százalékot, ám ezek adják az összes meghirdetett terület több mint 40 százalékát. 


04

Nem nagyon volt licit

A megyében végül 392 árverés lett eredményes, ezek során pedig 17072 hektárnyi földnek lett új gazdája. Ezeket a földeket 205 árverező nyerte meg, és bár a nyertes ajánlat átlagosan 18 százalékkal meghaladta a kikiáltási árat, ám az esetek kétharmadában egyáltalán nem volt licitálás, a vételár megegyezett a kikiáltási árral. 


05

A földek nagyrészéhez százmilliós vagyon kellett

Az elárverezett birtokok közel felének (44,1 százalékának) nyertes ára 20 millió forint/db alatt marad, ám ezek a földek a meghirdetett területeknek csupán 7,8 százalékát adják. És bár a 100 millió forint/db feletti áron elkelt birtoktestek darabszáma mindössze 22,7 százalék, ezek teszik ki az elárverezett összes terület több mint 60 százalékát. 


06

A kicsiknek ez túl nagy falat

Az így kialakult átlagos hektáronkénti 1,4 millió forint nem teszi lehetővé egy ténylegesen gazdálkodó család és fiatal számára, hogy egy 40-50 hektáros birtokot vásároljon. A spekuláns tőke számára viszont kiváló befektetést jelenthet, hiszen a liberalizálódó földpiacon várhatóan kiegyenlítődő európai földárak miatt a befektetés értéke belátható időn belül akár meg is tízszereződhet. 


07

Helyiekhez alig ment

A 392 sikeresen elárverezett földterület összesen 68 településen található, ám hiába hangoztatta eme célját a kormány, a helyi lakosokhoz alig került föld: a birtokok számát nézve mindössze 25,8 százalék, a terület nagyságát nézve pedig alig 20 százalék került a helyiekhez.


08

Helyiekhez alig ment 2.

Az érintett 68 településből 29-en egyáltalán nem volt helyi nyertes, csak innen 5550 hektár állami földterület került más településen élők magántulajdonába. Ilyen település volt egyébként Alcsútdoboz, Etyek, Zichyújfalu, Szabadegyháza, Ercsi, Vereb, Nagylók, Lepsény, Mátyásdomb vagy éppen Vértesacsa is. 


09

Helyiekhez alig ment 3.

Az előírások szerint csak azok vehettek volna részt az árveréseken, akik legfeljebb 20 kilométerre laknak attól a földterülettől, amit meg akarnak venni. Ugyanakkor a Fejér megyében a már elárverezett 17072 hektár föld 28,7 százaléka, azaz 4753 hektár került olyan emberekhez, akik legalább 25 kilométerre laktak a birtoktól.


10

Felcsútról vásároltak

A legtöbb nyertes árverező Felcsútról jött, a település lakosai összesen 1626 hektárnyi földet nyertek, ami az összes elárverezett terület 9,5 százaléka. Ezzel egyébként olyan városokat szorított maga mögé Orbán faluja, mint Székesfehérvár (1454 hektár), vagy éppen Budapest (1081 hektár). 


11

Felcsútról vásároltak 2.

A nyertes pályázatok számát nézve már Székesfehérvár nyert 38 tenderrel, de Felcsút ebben a kategóriában sem panaszkodhat, hiszen 33 győztes árveréssel a második helyet még sikerült elcsípnie. 


12

Központosodó tulajdonszerkezet

Az elárverezett földek háromnegyedét, azaz 12415 hektárt mindössze 46 érdekeltség szerzett meg. Ezek egyébként a legjobb minőségű területek is, amelyek az összes aranykorona-értéknek a 78,8 százalékát tették ki.


13

Mészáros Lőrinc sokat vásárolt

Fejér megyében az eddig elárverezettek közül a legtöbb földet Mészáros Lőrinc és családja nyerte az összes földterület 8,3 százalékával, avagy 1425 hektárral. Őket követi a Csákvári Mg. Zrt. vezérkara, akik maguk, családtagjaik és alkalmazottaik révén eddig 1.227 hektár állami föld tulajdonjogához jutottak, ami a megyében eddig elárverezett földterületnek 7,2 százaléka. Harmadik helyen a Mezőföld Kft. társtulajdonosai (1.035 ha, 6,1 százalék), míg a megyei dobogóról épphogy lemaradva, negyedik helyen a Cserepes Agrár Kft. társtulajdonosai (1.013 ha, 5,9 százalék) végeztek. 200 hektár fölötti területhez jutott a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a családja (299 hektár), Vass Eszter, L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár üzlet- és élettársa (278 hektár), vagy például Flier Jánosnak – Orbán Viktor miniszterelnök gyermekkori jó barátjának, Lévai Anikó üzlettársának és birtokaik gondozójának – családja (201 hektár) is.


14

A kicsiknek rossz föld jutott

A skála másik végén a 20 hektár alatti terület tulajdonjogához 53 érdekeltség jutott, a megyei nyertes érdekeltségek közel 32,5 százaléka az ún. „alsóházi” kis nyertesek, az „átlagjavító propaganda-alanyok” találhatók – olvasható az anyagban. Ők 55 birtokkal, az elárverezett megyei birtoktestek 15 százalékával, az aranykorona-értéknek mindössze 1,6 százalékát, az elárverezett területnek pedig csupán 2,3 százalékát tudták megszerezni.