137 lövést adtak le egy kocsira a rendőrök Amerikában

-

Az eset még 2012-ben történt, az akcióban két fekete meghalt. Egy rendőr ellen emeltek vádat, a bíróság szombaton felmentette. Clevelandben emiatt zavargás tört ki. A rendőrség őrizetbe vett több mint 20 embert. Az igazságügyi minisztérium átnézeti az ügyet.


A 31 éves Michael Brelo felmentése azért váltott ki óriási felháborodást, mert az utóbbi időben több olyan eset történt Amerika-szerte, amelyben fehér rendőr feltehetőleg túlzott erőt alkalmazva megölt fegyvertelen feketét.

A rendőrség 2012-ben egy 35 kilométeres autós hajsza után körbevette a 30 éves Malissa Williams és a 43 éves Timothy Russel autóját, és miután a rossz állapotú gépkocsi lövéshez hasonló hangot kiadva visszagyújtott, 13 rendőr golyózáport zúdított rá. Százharminchét lövést adtak le, és az autóban ülőket ezek közül több mint 20 érte fejenként. Csak Brelót állították bíróság elé, mert az ügyészség szerint ő a motorház tetején állva még akkor is 15-ször lőtt a párra, mikor „szemmel láthatóan már ártalmatlanok voltak.”

John O'Donnell bíró azzal az indoklással mentette fel a tengerészgyalogos múltú Brelót, hogy „még tapasztalt rendőrök számára is nehéz helyzetben, éjszaka, golyózápor és szirénák keltette zaj, villogó kék fény közepette cselekedett”. A bíró szerint „Brelo nem elhamarkodottan lőtt, és nem olyan emberre, akivel kapcsolatban biztos lehet abban, hogy nincs fegyvere és nem képes rárontani.”

Az ítélethirdetés után nem sokkal tüntető tömeg gyűlt össze Clevelandben, és egyre népesebb, egyre agresszívabb lett. A rendőrség őrizetbe vett több mint 20 tüntetőt, voltak közöttük olyanok, akik másokra fújtak paprikaspray-t.

Az amerikai igazságügy-minisztérium bejelentette, hogy polgárjogi részlege és az FBI is átnézi az ügyben a bizonyítékokat és a tanúvallomásokat, és utána eldönti, közbe kell-e lépniük a szövetségi hatóságoknak. Brelót 22 évi börtönbüntetésre ítélhette volna a bíró, ha nem menti fel a szándékos emberölés vádja alól.