1300 négyzetméternyi korallt tarolt le a Microsoft társalapítója

-

Luxusjachtjával pusztított el karib-tengeri védett korallzátonyokat.


A Kajmán-szigetek térségében Paul Allennek, a Microsoft társalapítójának luxusjachtja védett korallzátonyokat pusztított el. A hajóhorgony lánca a Kajmán-sziget Nyugati-öblében lévő két búvármerülő térség korallzátonyainak mintegy


80 százalékát, 1300 négyzetméternyi korallt károsított január közepén

– közölte a szigetek környezetvédelmi minisztériuma.


Az amerikai milliárdos, aki jelentős támogatást biztosít a korallzátonyok egyensúlyi állapotának fenntartására és a károsodottak helyreállítására, elismerte a károkozást, de a vagyonát menedzselő seattle-i székhelyű Vulcan Inc. révén tudatta, hogy hajója a helyi kikötői hatóságok irányításával vetett horgonyt január 14-én. Egyben közölték, hogy együttműködnek a helyi hatóságokkal az eset kivizsgálásában.


Amikor egy búvár riasztotta a legénységet, mert a horgonylánc megsérthette a térségbeli korallokat, a legénység azonnal változtatott a hajó helyzetén, biztosítandó a zátony védelmét

– tették hozzá.


A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint Allent maximum 600 ezer dolláros környezeti kár megtérítésére kötelezhetik. A Kajmán-szigetek hírügynöksége közölte, hogy a környezetvédelmi tárca a jövő héten teszi közzé vizsgálatának eredményét.

A filantróp Paul Allen, aki a Seattle Seahawks amerikaifutball-csapat és az NBA-ben játszó Portland Trail Blazers kosárlabdacsapat tulajdonosa, magánvagyonából nemcsak Seattle városát támogatja bőkezűen, hanem tudományos kutatásoktól kezdve könyvtárak digitalizálásán át az óceánok kutatásáig számtalan programot finanszíroz.

Allen ötszintes, 92,42 méter hosszú Tatoosh nevű hajója a világ 49. legnagyobb jachtja, amelyen egyszerre két helikopter is képes leszállni.