1300 év után visszatérhetnek a hiúzok Angliába

Fotó: Getty Images/iStockphoto / MDoubrava

-

A hiúzok egykoron a Brit szigetek emblematikus macskaféléi voltak, ám az embernek köszönhetően mára egy sem maradt arrafelé. Egy jótékonysági szervezet kezdeményezésére azonban 18 egyeddel megkísérlik az állomány újraélesztését, hogy 1300 évnyi szünet után ismét legyenek hiúzok az Egyesült Királyságban.


A Lynx UK Trust nevű alapítvány aberdeenshire-i, cumbriai és norfolki magánbirtokokon tervezi először szabadon engedni az állatokat. Az emberre veszélytelen hiúzokra a túlságosan elszaporodott szarvasállomány miatt is szükség van, mivel a szigetország élővilága nem rendelkezik elég csúcsragadozóval azok kordában tartásához - írja a The Independent.


„A hiúz az egyik leggyönyörűbb macskaféle a világon. A brit vidék haldoklik, de a hiúzok új életet fognak bele lehelni” – vélekedett Dr. Paul O’Donoghue, az alapítvány egyik tanácsadója. A szakemberek szerint a hiúzok fontos szerepet fognak játszani a tápláléklánc helyrebillentésében.

A hiúzok a világ számos pontján előfordulnak, ám Európában drasztikusan megcsappant az állományuk az utóbbi évszázadokban. Csakúgy, mint a legtöbb környező országban, a hiúzok hazánkban is védett fajnak számítanak. Magyarországon az úgynevezett kárpáti hiúzok honosak, akik a nagy, összefüggő erdőségeket kedvelik.