13 milliárd forinttal tartoznak saját maguknak a magyarok

Forrás: Wikipedia

-

Ekkora értékben lapulnak az otthoni fiókokban a már rég nem érvényes, bevont bankjegyek. De még vissza lehet váltani ezeket.


Az új tízezresek cseréjének állásáról, az új húszezres második félévben való megjelenéséről az előző posztban írtunk, most pedig a már bevont bankjegyekről lesz szó, ami évek óta a Buksza mániája. Elsősorban azért, mert összességében jelentős összeg van a lakosságnál bevont bankjegyek formájában.


Ennyi pénz vár a visszavonulásra


A Buksza érdeklődésére a jegybank friss adatokat közölt: összesen több mint 24 millió bankjegyet nem váltottak még vissza, ezek összértéke pedig 13,5 milliárd forintot tesz ki. (A jegybanknak csak arról van statisztikája, hogy hány bankjegy nem érkezett vissza, de arról nincs adata, hogy ezek közül hány darab semmisült meg vagy vált használhatatlanná.)


A Bartók Béla-portrés zöld ezresből még 3,2 milliárd forint van a lakosságnál. Pedig már 16 éve bevonták.


A 2009-ben bevont kétszáz forintos bankjegyből például több mint 14 millió darab van a lakosságnál, de a már 16 éve bevont lila ötszázasból is 3 milliót tartanak maguknál az emberek.


A bevont bankjegyeket azonban még jó ideig be lehet váltani. A zöld (Bartók) ezrest és a lila (Ady) ötszázast 2019 szeptemberéig váltja vissza a jegybank, a barna (Széchenyi) ötezrest pedig 2019. július 27-éig. A kék, hologramcsík nélküli (Mátyás) ezrest 2027. augusztus végéig, a kétszázast pedig 2029. november közepéig. A megadott időpontokig visszavitt bankjegyeket forgalomban lévő bankjegyekre cseréli a jegybank, a határidő lejárta után azonban már nem lehet azokat beváltani.