121 millió forintot adott madárcsontokért

Fotó: Getty Images / Peter Macdiarmid

-

Dodócsontváz kelt el csaknem 340 ezer fontért egy árverésen.


Jókora summáért, 336 100 fontért (121 millió forintért) kelt el kedden egy csaknem teljes dodócsontváz a nyugat-sussexi Billingshurstban rendezett árverésen.

A madárfaj egykor az Indiai-óceán térségében fekvő Mauritius szigetén élt. A dodót (Raphus cucullatus) először a 16. század végén pillantották meg, de pár évtizeddel a felfedezése után, a 17. században már ki is halt, mivel a repülni és úszni nem képes, pulykánál nagyobb, húszkilós madár könnyű préda volt a szigeten kikötő tengerészek és a jövevények által a szigetre behurcolt invazív állatfajok – kutyák, macskák, patkányok – számára.A madárfaj egy rajongója az 1970-es évektől negyven éven át vásárolta, gyűjtögette a dodócsontokat, és az így összegyűlt darabokból sikerült felépítenie egy csaknem teljes dodócsontvázat. Ezt árverezték el kedden.


A dodó az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált. Lewis Carroll az Alice Csodaországban című meséjében állított örök emléket a dodóknak.

A sussexi székhelyű Summers Place árverési ház előzetesen 300-500 ezer fontra becsülte a csontváz értékét.

Legutóbb száz éve bocsátottak árverésre dodócsontvázat. Azt a Cardiff Múzeum vásárolta meg 350 fontért, ami manapság durván ötmillió fontot érne.