1200 oldalon vág vissza Horváth Andrásnak a NAV

Forrás: MTI: Kovács Attila

-

Az adóhivatal közzétette annak a vizsgálatnak az anyagát, amelyet egy hétvége alatt végzett azután, hogy a volt revizor előállt híres zöld dossziéjával. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a NAV Horváth egyetlen megállapítását sem találta megalapozottnak, őt magát pedig jogosulatlan adatlekéréssel is gyanúsítja.


A NAV alapközleményében nem magyarázza meg, miért éppen most, illetve miért csak most teszi közzé az ominózus vizsgálat anyagát, amely a volt dolgozójának 2013. november 8-i sajtótájékoztatója után készült (erről itt írtunk), mint a dokumentumból magából is kiderül, mindössze három nap alatt. Aztán van egy másik közleménye is a NAV-nak, amelyből kiderül, hogy Schiffer András, az LMP társelnöke perelt az anyag nyilvánosságáért, sikerrel. Igaz, bizonyos részeket a NAV-nak nem kell közzétennie.

A hivatal csak arra tér ki: a sajtótájékoztató utáni azonnali vizsgálatra azért volt szükség, mert Horváth András „minden vizsgálható tényt nélkülöző” állításokat tett. Ezeknek a forrásait kellett pontról pontra elemezni, és választ adni arra a kérdésre, történt-e olyan visszaélés, jogszerűtlenség, amire Horváth András utalt.

Már régen tudjuk, hogy a NAV válasza erre: nem, de most itt áll kicsit hosszabban, a NAV honlapján pedig ezt a 7 pontot 1200 oldalon igyekszik alátámasztani.

  1. „Horváth András megalapozatlan kijelentéseket tett sajtótájékoztatóján, ugyanis a vizsgálat során hivatali visszaélés gyanúja nem merült fel.

  2. A NAV gabonavertikumra vonatkozó ellenőrzési tapasztalatait, adatait felhasználva Horváth András téves következtetéseket vont le. Az ellenőrzések többsége ekkor még folyamatban volt, ezért valótlanul állította, hogy az adóhivatal nem látja el ezen adózói körben ellenőrzési feladatait.

  3. Horváth András a gabonavertikum ellenőrzéseiről rögzített hivatali adatokban 2012. október 19. után, vezetői utasítás hiányában nem végezhetett volna semmilyen gyűjtést. Ráadásul, jogosultságaival visszaélve, csaknem 150 adózó – szja, illeték és egyéb – adatait kérdezte le a nyilvántartási rendszerekből.

  4. Horváth András és munkatársa revizori jelentése – a rájuk bízott ellenőrzésről – csupán feltételezéseket tartalmaz, melyek nem nyertek bizonyítást.

  5. Horváth András, a NAV bűnügyi szervéhez eljuttatott, újdonságokat nem tartalmazó információinak tárgyában – tőle függetlenül – már korábban büntető eljárások indultak, amelyekről a hatályos jogszabályok alapján nem kaphatott, így nem is kapott tájékoztatást.

  6. A Horváth András nevén lévő ügyek áttekintése során hivatali visszaélésre utaló körülmény nem merült fel, ilyenről nem is küldött tájékoztatást vezetői, illetve a felettes szerv vezetői részére.

  7. Törvényellenes lett volna annak a munkamódszernek a bevezetése, amit Horváth András dolgozott ki. Pontosan ez a munkamódszer tette volna lehetővé a kézi vezérlést a NAV-nál, mivel a koordinációs ügyintézőt közvetlen utasítási joggal ruházta volna fel.”