1200 dzsihadista van a Fülöp-szigeteken

-

Az Iszlám Állam mintegy 1200 harcosa van a Fülöp-szigeteken, köztük sok külföldi és mintegy negyven indonéz szélsőséges is - ismertette az információit vasárnap egy szingapúri biztonságpolitikai konferencián az indonéz védelmi miniszter.


Ryamizard Ryacudu egyúttal összefogásra szólított fel a szélsőségesek elleni fellépésben. Európához hasonlóan a délkelet-ázsiai országokat is aggasztja, hogy a térségből rengeteg úgynevezett idegen harcos állt az Iszlám Állam zsoldjába Irakban és Szíriában, és a terrorszervezet visszaszorulásával tömegével térhetnek haza, gyakorlatilag két lábon járó terrorfenyegetésként és nemzetbiztonsági kockázatként.

Két hete az Iszlám Államnak felesküdött szélsőségesek vonták ellenőrzésük alá a többségében muzulmán Marawi városát Mindanao szigetén, a Fülöp-szigeteken, ami miatt Rodrigo Duterte államfő hadiállapotot hirdetett a szigeten. A harcokban 177-en haltak meg, köztük 120 iszlamista, de mintegy 50 fegyveres továbbra is ellenőrzése alatt tartja Marawi központját.

"Óvatosnak kell lennünk, mert ezek gyilkológépek" - mondta a szélsőségesekről az indonéz védelmi miniszter.

A konferencián a Fülöp-szigeteki védelmiminiszter-helyettes is részt vett, aki azt mondta: ő 250-400 szélsőségesről tud, akik közül nagyjából negyvenen lehetnek külföldiek, akik Malajziából, Indonéziából, Jemenből, Szaúd-Arábiából és Csecsenföldről érkeztek.