120 ezer dél-koreai turista jött tavaly, háromszor ennyit szeretnénk

-

A dél-koreai turisták jól fizető, prémium kategóriájú turistának számítanak Magyarországon.


A Magyar Turizmus Zrt. és koreai turisztikai intézmények két olyan megállapodást kötöttek egymással, amellyel minimum megduplázhatnák a Magyarországra látogató dél-koreai turisták számát, jelentette Varga Mihály, aki épp Szöulban van.

Tavaly 120 ezer koreai turista érkezett Magyarországra, akik a jól fizető turisták közé, prémiumkategóriába tartoznak, jóval többet költenek az átlagnál. A Koreai Turisztikai Hivatal elnöke szerint reális ezt két- vagy háromszorosára is növelni a következő években. Ugyancsak a turizmus fellendítését szolgálja a Szöul és Budapest közötti közvetlen légi járat terve.


Import-export

Varga Mihály szerint az elmúlt években 7,5-szeresére nőtt a Koreai Köztársaságba irányuló magyar export, a kereskedelmi forgalom pedig megduplázódott. Tavaly 40 százalékkal nőtt a magyar export, elsősorban gépek, gépipari berendezések és járművek kiszállításának köszönhetően.

Az NGM szerint a dél-koreai vállalatok magyarországi tőkebefektetése folyamatosan növekszik, jelenleg mintegy 40 koreai vállalkozás - köztük a Samsung cégcsoport több leányvállalata - működik Magyarországon, és csaknem 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.