12 milliós bírság egy egészséget ígérő szer miatt

-

A Gazdasági Versenyhivatal 2014 decemberében indította a vizsgálatot az LPA Bio-Actif nevű termék reklámozása miatt, mostanra értek az ügy végére. Tiltott gyógyító hatások ígérete miatt büntettek.


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Posta Szerviz Kft. jogsértő módon reklámozta LPA Bio-Actif elnevezésű termékét. A terméknek ugyanis gyógyhatást tulajdonított, holott az csak „általános közfogyasztásra készült élelmiszernek” minősül, miután más nyilvántartásban nem szerepel.

A terméket 2013 januárjától 2014 decemberéig reklámozták, kiemelve a termék 100 százalékos hatékonyságát, és úgy tulajdonítottak annak jótékony hatásokat, hogy arra semmilyen bizonyítékuk nem volt. Az orvosi tesztekről és ellenőrzésekről sem mondtak igazat. A GVH szerint így a cég megtévesztette a fogyasztókat, ezért csaknem 12,5 milliós bírságot szabtak ki. Súlyosbító körülmény volt, hogy sokáig reklámozták jogsértő módon a terméket, és azzal elértek sérülékeny fogyasztókat is.

A Posta Szerviz Kft. mellett mögöttes felelős az Asztrológiai Előrejelzések Kft. is. Ha az első cég nem fizet, utóbbinak kell.