12 ezer éves kislány vallhat az amerikaiak eredetéről

Fotó: Giphy / Giphy

-

Egy 2007-ben megtalált csontváz végre eldöntheti a nagy vitát, hogy honnan származott az első amerikai.


2007-ben egy vízzel teli barlangban megtalálták egy kislány csontvázát a mexikói Yucatán-félszigeten. Azóta kiderült, hogy az emberi maradványok jó 12 ezer évesek, és a tudósok által Naiának elnevezett leányzó valószínűleg vizet keresett vagy játszott, amikor egy verembe esett (ma Hoyo Negróként, fekete gödörként ismert) és azonnal meghalt. (A veremben egyébként sok más maradványra is bukkantak, például kardfogú tigris-, sakál-, puma- és lajhárcsontvázra is.) Kétezer évvel később, a jégkorszak végén egy gleccserből származó olvadt víz árasztotta el a barlangot, megőrizve a Naia maraványait az utókornak.


- -

És milyen jó, hogy megőrizte! Naia ugyanis kulcsfontosságúvá vált az amerikaiak eredetének vizsgálatában – írta a Verge. Az uralkodó teória szerint az első amerikaiak, a paleoamerikaiak a befagyott Bering-szoroson keresztül érkeztek Ázsiából. Csakhogy ők sem az elődjeiknek gondolt szibériaiakra, sem az indiánokra nem hasonlítottak igazán, így a kérdés továbbra is nyitott maradt. Naia a hatodik legrégebbi csontváz a kontinensen, a tudósok szerint pont alkalmas időben arra, hogy rájöjjenek a paleoamerikaiak és az indiánok közötti genetikai kapcsolatra. A maradványok ugyanis alapvetően nem hasonlítanak az indiánokra, ugyanakkor DNS-kapcsolatot ki lehet mutatni Naia és a mai őslakosok között.


- -

Nemcsak genetikai, hanem földrajzi szempontból is összekötő kapocs lehet a 2007-ben megtalált csontváz, hiszen ebből a korszakból csak sokkal északabbról maradtak fenn emberi maradványok. A kutatást vezető James Chatters ugyanakkor azt írta a Science Magazine-ban, hogy:

„Ezzel csak egy lépéssel kerültünk közelebb a kérdés megválaszolásához. (...) Ez csupán egyetlen lépés, és csupán egyetlen csontváz alapján”.
Chatters tudja miről beszél, hiszen húsz éve a problémával foglalkozik, 1996-ban ott volt Washington államban, amikor a hétezer éves Kennewick-i Embert megtalálták. Azóta kutatja, hogy miért tér el egymástól annyira egy mai indián őslakos és egy paleoamerikai – talán Naia valóban közelebb viszi a megoldáshoz.