12 ezer embert toboroz a hadseregbe Franciaország

-

Tartalékosok toborzására indított kampányt csütörtökön a francia hadsereg a fokozott terrorfenyegetettség miatt.


François Hollande a tavalyi párizsi merényletek után jelentette be, hogy a hadsereg kampányt indít a tartalékosok számának növelésére.

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter csütörtökön megerősítette, hogy a most induló kampány célja, hogy a jelenlegi 28 ezerről 40 ezerre emelkedjen a hadsereg tartalékosainak a száma 2018 végére. További cél, hogy naponta legalább ezer embert lehessen mozgósítani. Emellett áprilisban működésbe lép az internetes védelem tartalékos egysége.

2012-ben 71 millió euró volt a tartalékosok költségvetése, idén ez az összeg 100 millió euróra emelkedett, 2014 és 2018 között pedig évente 77 százalékkal emelkedik a terület büdzséje.

Franciaországban a tartalékosok két nagy csoportba oszthatók. Az egyik csoportba a legalább 17 éves, francia állampolgárságú civilek vagy volt katonák tartoznak, akik egytől öt évig terjedő szerződést írhatnak alá a hadsereggel. Ezen idő alatt ugyanolyan hadműveletekre mozgósíthatók, mint a hivatásos katonák. A másik csoportba az önkéntes állampolgárok tartoznak, akik katonai jellegű feladatokat nem végezhetnek, csak kommunikációs, toborozó- vagy ismeretterjesztő programokban vehetnek részt. Az önkénteseket a munkáltatók kötelesek évente legalább öt napra elengedni.

A tartalékosok 23 százaléka kevesebb mint öt napot, 20 százalékuk pedig több mint harminc napot szolgál évente.