12 év után szerdán jogerős ítélet lehet a Kulcsár-ügyben

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Ma hirdetnek jogerős ítéletet a 2003-ban kipattant brókerbotrányban Debrecenben.


Kulcsár Attila, a K and H Equities egykori vezető brókere és társai ellen 12 éve nyújtották be a vádiratot.

A brókerbotrány lényege az ügyészség szerint, hogy 1998 és 2003 között a K and H Bank brókercégénél dolgozó Kulcsár Attila rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, köztük egyes állami vállalatok, önkormányzatok pénzét. A vádhatóság szerint az elkövetési érték 23 milliárd forint, a kár 8 milliárd.

Kulcsár Attilát 2008-ban sikkasztás és egyéb bűncselekmények miatt az akkori Főváros Bíróság nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. 2010-ben a Fővárosi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, amely 2015-ben hozott ítéletében a vagyonelkobzást helybenhagyta, de a börtönbüntetést Kulcsár esetében hat év hat hónapra csökkentette.

Kedden, az utolsó szó jogán Kulcsár Attila bocsánatot kért Debrecenben, a Fővárosi Ítélőtábla Elek Balázs vezette másodfokú tárgyalásán.

Holicska Dóra fellebbviteli ügyész a hétfői tárgyalási napon azt kérte a táblabíróságtól, hogy Kulcsár Attila esetében a kiszabható 5-10 év büntetési tétel felét meghaladó, a többi vádlott esetében a büntetési tétel minimumához közelítő szabadságvesztést szabjon ki.

A vádlottak felmentést, illetve büntetésük csökkentését kérték.