12 év börtönnel fenyegetnek kazah újságírókat

Forrás: AFP / LEON NEAL

-

Az ország épp az előrehozott parlamenti választások előtt áll, a sajtószabadságtól viszont messze vannak.


A helyi újságíró-szervezet, a Nemzeti Sajtóklub elnökét és fiát, a KazTAG kazah hírügynökség vezetőjét is kikérdezték a kazah hatóságok adóelkerülés és lopás gyanúja miatt alig egy hónappal az előrehozott parlamenti választások előtt – tudatta hétfőn a szervezet.

Szejtkazi és Aszet Matajev azt állítja, nem követtek el semmilyen bűncselekményt, az ellenük indított eljárást pedig a sajtószabadság elleni támadásként értékelték. A korrupcióellenes hatóság tájékoztatása szerint, ha bűnösnek találják őket, akár 12 évre is rács mögé kerülhetnek.

Szejtkazi Matajev korábban Nurszultan Nazarbajev államfő szóvivője is volt.

A kormány bírálói és jogvédő szervezetek szerint a kazah hatóságok az elmúlt években tovább szűkítették a sajtó amúgy is korlátozott szabadságát. 2014 végén arra hivatkozva tiltottak be egy magazint, amely gyakran bírálta a kormányzatot, hogy háborús propagandát folytat. Egy híroldal tulajdonos-főszerkesztője „a közrendet veszélyeztető hamis információk terjesztése” miatt ül rács mögött.

A közép-ázsiai országban március 20-án tartanak előrehozott választásokat, amelyeket az országot 1989 óta irányító Nazarbajev írt ki. Elemzők szerint az elnök azért döntött az idő előtt megtartandó voksolás mellett, mert az év folyamán később romolhat a gazdasági helyzet, ami miatt pártja szavazatokat veszíthet, ha később tartják a választást.

Kazahsztán főleg energiahordozókat exportál, így az olaj árzuhanása miatt megcsappantak az állam exportbevételei, ami miatt a helyi fizetőeszköz, a tenge értékének csaknem felét veszítette el az amerikai dollárral szemben.