115 újságírót öltek meg tavaly

Fotó: AFP / ADEM ALTAN

-

Tavaly 115 újságírót öltek meg munka közben, a felelősöket rendszerint nem sikerült elkapni.


Száztizenöt újságíró veszítette életét 2015-ben hivatásának gyakorlásával összefüggésben – írta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerdán közzétett jelentésében. A szervezet – az újságírók elleni bűncselekmények büntetlensége megszüntetésének nemzetközi napja alkalmából – közzétett, kétévente kiadott jelentése szerint a 2015-ös volt a második legvéresebb év az elmúlt évtizedben: 2012-ben 124, 2014-ben 98 újságíró vesztette életét az ellenük elkövetett erőszakos cselekményekben.

Az UNESCO arról számolt be, hogy 2006 és 2015 között 827 újságíró halt meg erőszak következtében, noha az adatokat szolgáltató 59 ország mindössze 402 esetről számolt be hivatalosan. Mindössze 63 esetben kapták el a felelősöket, ami az esetek alig 16, az UNESCO nyilvántartása szerint pedig mindössze nyolc százaléka. A rendelkezésre álló adatok szerint tízből kevesebb mint egy esetben folytattak törvényes eljárást az újságírók halála körülményeinek kiderítésére – áll a jelentésben.


Robert Capa munkája


Ez azt jelzi, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága és a tájékozódás joga ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények legtöbbjének estében az elkövetők elkerülik a felelősségre vonást. A 2014–2015-ben munkájuk során megölt 213 újságíró közül 78-at valamelyik arab országban gyilkoltak meg, legtöbbjüket a szíriai, iraki, jemeni és líbiai konfliktusokban. Ebben a két évben a meggyilkolt újságírók fele a szíriai konfliktus részleteit feltáró riporter vagy blogger volt.

Latin-Amerikában és a Karib-térségben 51, Ázsiában 34, Afrikában 27, Kelet- és Közép-Európában 12 újságíró halt meg ugyanebben az időszakban. A haláleseteket összesítő jelentés nem tér ki az újságírók ellen elkövetett számos egyéb inzultusra, például az emberrablásokra, önkényes fogva tartásokra, kínzásokra, megfélemlítésekre és különféle fizikai vagy online zaklatásokra.